Çalışan memnuniyetinin sağlanmasında örgütsel faktörlerin rolü: Bir özel hastaneye ilişkin araştırma
The role of organizational factors in ensuring employee's satisfaction: Research related to a private hospital
- Tez No: 428600
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, çalışan, memnuniyet, örgütsel, faktör, Health, working, satisfaction, organizational, factor
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çalışan memnuniyeti, bireysel ve örgütsel boyutları olan önemli bir konudur. Örgütler açısından toplumsal ve ruhsal bir varlık olan çalışanların işlerinden ve işyerlerinden memnun olmaları maddi ve manevi doyumu da sağlayacağından; verimliliğin artması, üretim veya hizmetin kalitesinin yükselmesi de beraberinde gerçekleşecektir. Özellikle faaliyetlerinin süreklilik arz etmesi ve direk insana yönelik olması, bu faaliyetler gerçekleştirilirken emeğin ve bilginin yoğun şekilde kullanılması sağlık işletmeleri açısından çalışan memnuniyetini daha önemli kılmaktadır. Çünkü hizmeti sunan çalışanların işten ve koşullarından memnun olması, hizmetin kalitesiyle doğru orantılı olmaktadır. Çalışan memnuniyetini; yaş, cinsiyet, eğitim, medeni durum, kıdem, görev gibi kişinin kendisinden kaynaklanan ve sonradan kazanılan özelliklerin yanı sıra yönetsel faktörlerden ve örgütsel iletişim, finansal koşullar, örgüt yapısı, kurumun imajı, kurumun değişime ve yeniliklere açık olması gibi örgütsel faktörlerden etkilenebilmektedir. Bu çalışmada çalışan memnuniyetini etkileyebilen tüm faktörler teorik çerçevede ve anket uygulamasıyla incelenmiş, çalışan memnuniyetinin arttırılabilmesine yönelik tespitlerde bulunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Employee's satisfaction is an important issue wiht individual and orgnizational dimensions. Employees who are social and spiritual existences for orgnizations being satisfied with their jobs and workplaces will provide material and spiritual satisfaction; it will bring an increase in productivity and in production or service quality. Particularly, the continuity of opeations and being intended for human directly, end the use of labor end knowledge intensively when performing these activities make employees satisfaction more important in terms of health enterprises. The reason is that being satisfied of the employees who are service providers with the work and conditions is directly proportional to the quality of service. Employee satisfaction can be affected by; characteristics caused by the person himself and which are acquired such as age, education, marital status, seniority, task as well as the administrative factors and orgnizational factors such as organizational communication, financial conditions, organization structure, image of the institution and being organization open to change and innovation. İn this study, all factors that can affect employees' satisfaction have been examined in the theoretical framework and by the survey application and it has been tried to make an observations in order to increase employees' satisfaction.