Havacılık işletmelerinde yer hizmetleri alanında muhasebe ve vergi uygulamaları
Accounting and tax practices of ground services i̇n aviation enterprises
  1. Tez No: 428708
  2. Yazar: ADEVİYE KEVSER OYLUMLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN TAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Yer Hizmetleri, Yer Hizmetleri Kuruluşu, Aviation, Ground Operations, Ground Handling Company
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma ile amaçlanan son yılların dikkat çeken ve hızlı gelişme gösteren havacılık ile ilgili destekleyici faaliyet konularından olan yer hizmetleri alanını tanıtarak muhasebe sistemi ve işleyişi hakkında bilgi vermek ayrıca sektör ile ilgili maliyet teşkil edecek unsurlara dikkat çekerek vergisel düzenlemeler ile ilgili öneride bulunmaktır. Yer hizmetleri havacılığın ekipman ve emek ağırlıklı bir hizmet kolu olup, kullanılan teçhizat ve donanım çeşitli kanunlar ile belirlenmiştir. Yer hizmetlerinde kullanılan ekipmanların büyük bir bölümü ithal edilmekte ve kullanılan bu ekipmanlar ile uçağa, yüke ve yolcuya hizmet verilmekte olup bu donanım ile havaalanlarının dışında iş yapmak veya hizmet vermek olanaklı değildir. Havacılığın önümüzdeki yıllarda özellikle İstanbul da 3. havalimanının faaliyete geçmesi ile ulaşacağı genişleme ve hacim düşünülürse buna paralel sektörlerdeki gelişim uygun teknik ve beşeri güç ile gerçekleşecektir. Havalimanlarında hava tarafının Serbest Bölge niteliği kazandırılması ÖTV, Gümrük Vergisi ve KDV açısından düzenlemelerin yapılarak havacılık işletmelerine teknolojik yenilenme ve genişlemeyi kolaylaştırıcı finansal ve vergisel teşvikler sağlanması, iç piyasada yerel firmalara ara malzeme ve yedek parça üretimini teşvik edici faktörlerin öne çıkarılarak ithalat yolu ile gerçekleşen ekipman ve yedek parça temininin yerini yerel sermaye tarafından üretimi teşvik edecek yatırımların yapılması sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Ground services which are one of the supporting activities related to aviation attracting attention and shows rapid development in recent years. This study has introduced the ground services and provided information about its accounting system and process. In addition this study also drawing attention to the elements that will constitute the costs associated with the ground service industry and presents some proposals on tax regulations about the ground services. Ground services are a branch of services that consist of predominantly equipment and labor. The equipments that used in the ground services are determined by various laws. A great majority of equipment used in ground handling services are imported. Through these equipments, some services are provided intended for plane, burden and passenger. It is not possible to do business or provide services outside of airports with these equipments. When considered the expansion and volume of aviation that expected to reach in the coming years especially associated with the activation of the 3. Airport in Istanbul, development of the sectors will take place with the appropriate technical and human power. As a result, it must be ensured that gaining of the Free Zone qualifications to air side of airports, financial and tax incentives to aviation enterprises to facilitate technological innovation and expansion by made arrangements in terms of the Special Consumption Tax, Customs Duty and Value Added Tax and making the investment to encourage production by local capital instead of equipment and spare parts supply realized through importation by encourage the supplies of spare parts productions of local firms in the domestic market.