Öğretmen ve ebeveyn tutumlarının okul öncesi dönem çocuklarının problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi
Effects of teachers and parents' attitudes on the problem solving skills of preschool children
  1. Tez No: 428907
  2. Yazar: ZUHAL BEGDE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÖZYÜREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Öğretmen Tutumu, Anne Baba Tutumu, Okul Öncesi, Problem-solving, Teacher Attitude, Mother/Father Attitude, Pre-school
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmada, öğretmen ve ebeveyn tutumlarının okul öncesi dönem çocuklarının problem çözme becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evreni Karabük İli Safranbolu İlçesindeki resmi okul öncesi kurumlarına devam eden 5-6 yaş grubundaki çocuklar, bu çocukların anne ve babaları ile okul öncesi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Çalışma grubunu okul öncesi eğitim kurumuna devam eden 60 kız 60 erkek olmak üzere toplam 120 çocuk, bu çocukların anne ve babaları ve okul öncesi sınıf öğretmenleri (N=15) oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Problem Çözme Becerileri Ölçeği (4-7 yaş),“Öğretmen Tutum Envanteri”ve“Ebeveyn Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, Bağımsız t testi ve One-Way ANOVA testi ile, değerlerin normal dağılmadığı durumda Kruskal Wallis H ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; anne tutumlarının anne yaşından anlamlı ölçüde etkilendiği (p0,05). Babaların çocuklarına karşı tutumlarının genel olarak baba öğrenim düzeyinden anlamlı ölçüde etkilendiği (p0,05). Çocukların problem çözme becerilerinin çocukların cinsiyeti, kardeş sayısı, aile yapısı ve okula devam süresi değişkenlerinden etkilenmediği (p>0,05), ilk ve son sırada doğan çocukların problem çözme becerilerinin ortanca çocuklardan daha düşük olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin otoriter tutumları arttıkça çocukların problem hakkında soru sorma becerilerinin ve nesneleri bilinenden farklı kullanma becerilerinin arttığı, öğretmenlerin demokratik tutumları arttıkça çocukların bir takım eylemlerin sonucunu tahmin etme ve genel olarak problem çözme becerilerinin azaldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Effects of Teachers and Parents' Attitudes on the Problem Solving Skills of Preschool Children This study aims to examine the impacts of the teachers and parents' attitudes on the problem solving skills of preschool children. The universe of the study was composed of 5-6 years old children who continued the formal pre-school institutions in Safranbolu county located in Karabük province and the mothers, fathers as well as the teachers of these children. In the study, there were totally 120 children, the mothers and fathers of these children and the preschool teachers (N:15). The“Problem Solving Skills Scale”(4-7 years old),“Teacher Attitude Inventory”and“Parental Attitude Scale”were used to data. In the analyses of the data conducted to evaluate the independent student-t and One-Way ANOVA tests were used when the values were normally distributed, whereas the Kruskal Wallis H and Mann Whitney U tests were used when the values were not normally distributed. As a conclusion, we have found that the attitudes of mothers towards their children were influenced significantly by the age of mothers (p0,05). On the other hand, the attitudes of fathers towards their children were affected significantly by the education status (p0,05). The problem solving skills of children were not influenced by their gender, the number of siblings, the family structure and the duration of their preschool education (p>0,05) whereas their skills were shown to be affected by the order of their birth. The problem solving skills of the children who were born in the first and the last were less developed compared to other siblings. It has been observed that as the authoritarian attitudes of teachers increased, the questioning skills of children and the ability to use the objects in different purposes also increased. Conversely, we have indicated that the estimation skills of the consequences of events and the general problem solving skills of children decreased as democratic attitudes of the teachers increased.