Yüzmede farklı çıkış metotlarının kinematik analizi
The kinematic analysis of the different start methods in swimming
- Tez No: 428908
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: 3D kinematik analiz, biyomekanik, hareket analizi, grab ve track çıkış, ön ve arka ağırlık merkezli track çıkış, 3D kinematic analysis, biomechanics, motion analysis, grab and track start, front-weighted and rear-weighted track start
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, kinematik yaklaşımla, yüzmede grab çıkış (GÇ), ön ağırlık merkezli track çıkış (ÖTÇ) ve arka ağırlık merkezli track çıkış (ATÇ)'ın performansa etkisinin araştırılmasıdır. Bu amaçla öncelikle Akdeniz Üniversitesi Etik Kurulu'ndan gerekli izinler alınmıştır. Çalışmaya Türkiye şampiyonalarına katılan, tercih ettikleri metot ÖTÇ olan, aynı kulübün elit yüzücülerinden (A.O ± S.S., yaş: 15,25 ± 0,97 yıl, antrenman yaşı: 6,83 ± 1,03 yıl, boy: 170,25 ± 5,79 cm, kütle: 61,58 ± 7,28 kg) 12 sporcu katılmıştır. Katılımcıların reaksiyon süresi, itme (impuls) süresi, blok süresi, uçuş süresi, toplam süre, bloktan çıkış hızının yatay ve dikey bileşenleri, uçuş mesafesi, suya giriş hızının yatay bileşeni, bloktan çıkış açısı, suya giriş açısı ve ilk 10 m performansları incelenmiştir. Bu çalışmada, 3D videografi yöntemi kullanılmıştır. Yüzücülere GÇ, ÖTÇ ve ATÇ üçer kez yaptırılmıştır. Atlayışlar, 100 Hz hızında birbirine senkronize çalışan 2 adet video kamera ile çekime alınmıştır. Kamera çekimleri program aracılığıyla doğrudan bilgisayara aktarılmış ve elde edilen verilerin kinematik analizi Simi Motion 6.2 programı kullanılarak yapılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS 18.0 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Parametriklik şartına uyan veriler için“Tekrarlı Ölçümler Tek Yönlü Varyans Analizi”uygulanmış ve“Bonferroni Düzeltmesi”yapılmıştır. Parametriklik şartına uymayanlarda ise“Friedman Testi”ve“Wilcoxon Eş Testi”kullanılmıştır. Sonuçlar,“A.O ± S.S”olarak verilmiş, p < 0,05 eşitsizliğine uyan değerler istatistiksel olarak anlamlı kabul edilmiştir. Yüzücüler, ÖTÇ'de bloğu her iki yönteme göre belirgin şekilde erken (0,85 ± 0,04 s), ATÇ'de geç (1,16 ± 0,09 s) terk etmişlerdir (GÇ: 0,91 ± 0,05 s; p < 0,01). Ancak ATÇ'de, çıkış hızının yatay bileşeni (4,20 ± 0,25 m/s), diğer metotlara göre üstünlük sağlamıştır (GÇ: 3,87 ± 0,11 m/s, ÖTÇ: 3,89 ± 0,07 m/s; p < 0,01). 10 m süresi ATÇ'de (4,54 ± 0,13 s) diğer metotlara göre (GÇ: 4,72 ± 0,12 s; p < 0,01, ÖTÇ: 4,69 ± 0,10 s; p < 0,05) daha kısadır. Bu araştırmada elde edilen veriler doğrultusunda, ATÇ'nin blok süresi ve uçuş süresindeki dezavantajı, ağırlığın arka ayak üzerinde olması ve çıkış hareketinin arka ayaktan başlaması nedeniyle, çıkış hızının yatay bileşeninin ve dolayısıyla uçuş mesafesinin artmasıyla avantaja dönüşmüştür. Ayrıca optimum bir çıkış açısı ve sonrasında optimum bir giriş açısıyla, kazanılan çıkış hızının yatay bileşeninin, kayma evresinde, su direnciyle kaybedilmemesi, ATÇ'yi diğer metotlardan üstün kılmıştır. ATÇ'nin, çıkış performansının temel kriteri olan 10 m süresinin, diğer metotlardan belirgin bir şekilde kısa olması bunun en büyük göstergesidir. Bu sonuca kinematik olarak sabit veriler neticesinde varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this investigation is to compare the affect of grab start (GC), front-weighted track start (OTC) and rear-weighted track start (ATC) on performance as kinematical in swimming. So firstly, necessary permission was taken from the Ethical Committe of Akdeniz University. Totally 12 elite competitive swimmers (mean ± S.D., age: 15,25 ± 0,97 years, training years: 6,83 ± 1,03 years, body height: 170,25 ± 5,79 cm, body mass: 61,58 ± 7,28 kg) who prefer OTC method and particpate in Turkey swimming championships on behalf of the same swimming club included in the study. Reaction, impulse, block and flight time, time from start to water touch, the horizontal and vertical velocity of the center of mass (CM) at takeoff, flight distance, horizontal velocity of the CM at the beginning of the water entry, angle of takeoff / entry, and the first 10 meters performances of participants were examined. In this study, 3D videography method was used. Swimmers performed three times GC, OTC and ATC. Two high speed and working synchronized recorded the starts of participants. The shots were directly transferred from camcorders to the computer. Kinematical analysis of acquaired data were made by using SIMI Motion 6.2 program. Data has been assesed by SPSS 18.0. Repeated Measures ANOVA tests and“Bonferroni Adjustment”were run for parametric data. For non-parametric data“Friedman Test”and Wilcoxon Test“ were run. Results were shown as ”mean ± S.D.". Results have been assessed according to the significant level < 0,05. Swimmers using the OTC (0.85 ± 0.04 s) left the block significantly earlier than ATC (1,16 ± 0,09 s) and GC (0,91 ± 0,05 s; p < 0,01). (0,85 ± 0,04 s), significantly later using the ATC (1,16 ± 0,09 s), (GC: 0,91 ± 0,05 s; p < 0,01). However ATC using athletes are advantaged as they left the blocks with significantly higher horizontalvelocity than both GC (3,87 ± 0,11 m/s) and OTC (3,89 ± 0,07 m/s; p < 0,01). In the ATC (4,54 ± 0,13 s), 10 m time compared to other methods (GC: 4,72 ± 0,12 s; p < 0,01, OTC: 4,69 ± 0,10 s; p < 0,05) was found significantly shorter. According to the findings, ATC?s disadvange by block and flight time turned into an advantage during horizontal velocity of the CM at takeoff which lengthens flight distance indirectly through the takeoff movement starts by rear foot. Besides this, ATC gets more advantage by a fast horizontal velocity with an optimum takeoff angle, then with an optimum entry angle if not lost during gliding phase because of water resistant. The most significant indicator which expresses this advantage of ATC is that it has clearly shorter 10 m time than other two methods.