Genel anestezi uygulamasının orta kulak basıncı üzerine etkisi
The effect of general anesthesia on the middle EAR pressure
  1. Tez No: 429082
  2. Yazar: ENGİN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVTAP HEKİMOĞLU ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: orta kulak basıncı, sevofluran, desfluran, middle ear pressure, sevoflurane, desflurane
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Günümüzde kullandığımız anestezik ajanlarının orta kulak basıncı üzerine bilinen çok önemli zararlı etkisi olmamakla birlikte, anestezi uygulamasının ortakulak basıncına etkilerinin farklı düzeylerde olabileceği bilinmektedir. Çalışmamızda kulak patolojisi olmayan ve kulak cerrahisi dışında opere edilen hastalarda, genel anestezi için kullanılan sevofluran ve desfluran inhalasyon ajanlarının orta kulak basıncı üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamıza Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde inguinal herni ve alt ekstremite cerrahisi planlanan 20-60 yaş arası ASA I-III sınıfı 50 erişkin hasta dahil edildi. Hastalar her grupta 25 hasta olacak şekilde iki gruba ayrıldı; Grup Sevofluran (n=25) ve Grup Desfluran (n=25). Operasyon masasına alınan hastalara standart monitorizasyon ve anestezi uygulandı. Ameliyat sonunda ise; anestezi indüksiyonu, entübasyonu ve anestezinin devamı için; kullanılan intraoperatif anestezik ajanlar (intravenöz anestezik ajan,inhalasyon ajanları ve opioidler), indüksiyon öncesi, entübasyon sonrası 0., 2., 4., 6., 8., 10., 15., 20., 30., 40., 50., 60., 70., 80., 90. ve ekstübasyon sonrası 5. dk'lardaki kalp atım hızı, sistolik kan basıncı ve diyastolik kan basıncı, ortalama kan basıncı, oksijen saturasyonu, intraoperatif enttidal karbondioksit ve havayolu basınç değerleri, anestezi süresi, operasyon süresi kaydedildi. Timpanometrik ölçümler anesteziden tamamen bağımsız Kulak Burun Boğaz Kliniği hekimi tarafından MAICO® marka MI 34 model timpanometri cihazı ile operasyon öncesi, entübasyon sonrası 5., 10.,15. dk larda ve anestezi (inhalasyon ajanları kesildikten sonra) sonlandıktan sonra 10. ve 30. dk larda her iki kulak tek tek ölçülerek kayıt edildi. 38 Çalışmamızda Desfluran kullandığımız gruplarda entübasyon sonrası 10.dk'da sol kulakta ölçülen orta kulak basıncını Sevofluran Grubu'na göre anlamlı derecede daha yüksek bulduk. Sevofluran Grubu'nda hastalardan elde ettiğimiz değerleri kendi içinde karşılaştırdığımızda anestezi sonrası 10. dk'da sağ orta kulak basıncının preoperatif değerine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede arttığı ancak 30. dk'da ise anlamlı şekilde azaldığını tespit ettik. Entübasyon sonrası 5. ve anestezi sonrası 10. dk'lar'da ise preoperatif sol orta kulak basıncı değerine göre orta kulak basıncının anlamlı olarak arttığı görüldü. Desfluran Grubu'nda ise, entübasyon sonrası 5., 10., 15. ile anestezi sonrası 10. ve 30. dk'lardaki sağ orta kulak basıncı, preoperatif sağ orta kulak basıncına göre anlamlı derecede arttığı görüldü. Yine Desfluran Grubu'nda sol kulaklarda ölçülen OKB'nın entübasyon sonrası 10., 15 ve anestezi sonrası 30. dk'larda preoperatif muayenede ölçülen orta kulak basınçlarına göre anlamlı derecede arttığı tespit edildi. Sonuç olarak çalışmamızda desfluranın orta kulak basıncını sevoflurana göre daha fazla arttırdığnı ancak aralarında postoperatif anlamlı fark olmadığını gösterdik. Anestezi sırasında orta kulak basıncının artışı komplikasyonlara neden olabileceği için sevofluranın orta kulak cerrahisinde daha güvenli uygulanabileceğini düşünmekle beraber yapılan çalışmaların ve hasta sayılarının arttırılmasının çalışmamıza değer katacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
Although there is no significant known effects of anesthetic agents that we use today on middle ear pressure, it is known that the application of anesthesia may have effects on it at different levels. In our study we aimed to search the effects of anesthetic agents sevoflurane and desflurane on middle ear pressure which are used in general anesthesia with the patients without ear pathology and who are operated outside ear surgery. To our study we included 50 adult patients between the ages of 20-60 and ASA class I-III who are enrolled to a planned ingunial herni and lower extremity operation at Trakya University Medical Faculty Hospital. The patient s are divided into two groups with 25 patients in each. Sevoflurane group (n=25) and desflurane group (n=25). Anesthesia and standart monitorization is applied to the patients on operation desk. At the end of the operation; induction of anesthesia, intubation for anesthesia, intraoperative anesthetic agents which are used for the continuation of anesthesia (intravenous anesthetic agent , inhalation agents and opioids) before induction, after intubation at 0, 2, 4, 6, 8, 10, 15, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90th and heart rate at extubation after 5 min, systolic blood pressure and diastolic blood pressure, mean arterial blood pressure, oxygen saturation, intraoperative enttidal carbon dioxide and airway pressure and operation duration were recorded. Tympanometric measurements, are done and recorded by an otorhinolaryngology clinic doctor completely independent from anesthesia with a MAICO® brand MI 34 Tympanometric device before operation and after intubation once in 5, 10, 15. minutes and 40 after anesthesia ended (after inhalation agents were cut off) in the 10th and 30th minutes by measuring each ear. In the desflurane group the measurement of MEP which was recorded 10 minutes after the intubation in the left ear has been reasonably high in comparision with the sevoflurane group. When we compare the values we obtained from patients in the Sevoflurangroup with each other, we noticed that 10 minutes after the anesthesia right MEP value has increased statistically and significantly according to the preoperative value, but in the 30th minute we found that it decreased significantly. 5. minutes after the intubation and 10 minutes after anesthesia left MEP has increased significantly when compared to the preoperative values , In the desflurane group, the right MEP value measured at 5, 10, 15 minutes after intubation and at the 10th and 30th minutes after anesthesia has increased significantly in comparision with the preoperative rihgt MEP. Again in the desflurane group, the value of MEP measured from left ear 10, 15 minutes after intubation and 30 minutes after anasthesia has significantly increased in comparision with the preoperative examination values. In conclusion, we have shown that MEP of desflurane has increased more than sevoflurane's but there isn't a significant postoperative difference between them. Since increase in MEP during anasthesia may cause complications, it is thought that the use of sevoflurane in middle ear surgery is more trusted and we also think that increasing the studies and the number of patients wiil be more benefficial for our study.