Financial constraints to innovation activities: Revealed barriers versus deterring barriers
İnovasyon faaliyetlerinde finansal bariyerler: Zorlayıcı ve engelleyici etkiler
- Tez No: 429260
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERHAN ÇANKAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Finansal Bariyerler, Enngelleyici Bariyerler, Zorlayıcı Bariyerler, Innovation, Financial Barriers, Revealed Barriers, Deterring Barriers
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Son yıllarda rekabet küreselleşme üzerinden, piyasalara baskı yapmaktadır. Firmalar mal ve hizmetlerinin çeşitliliğini ve kalitesini piyasanın ihtiyaçlarına göre düzenlerler. Firmaların karlarını arttırabilmesi ve rekabette avantaj yakalayabilmesi için, bilgi yaratma süreçlerinde yer almaları gerekmektedir. Bu çalışmada, finansal inovasyonun önünde bariyer olarak görülmektedir. Bu bariyerler firmaların inovasyon yapma istekleri üzerine zorlayıcı ya de engelleyici olma yönünde etkiler yaratabilmektedir. İnovasyonun önündeki finansal engellerin algılanma derecesi ve doğası, Türkiye örneği için firma düzeyinde CIS 2006 ve CIS 2010 dalgaları kullanılarak araştırılmıştır. Tahminler çok değişkenli probit modeli ve sınırlı probit modeli kullanılarak yapılmıştır. Bulgular göstermektedir ki, firmaları büyüklüğüne ve çok uluslu olup olmamasına göre sınıflandırmak, finansal engeller göz önüne alındığında belirleyici olmaktadır. 5 veya daha fazla sayıda inovasyon aktivitesine girişen firmalar için bariyerlerinin etkisinin daha önemli olduğu görülmektedir. CIS 2006'da inovasyon açısından aktif olan firmaların inovasyon yaparken finansal engellerle karşılaşma olasılığı, CIS 2010'daki firmalara göre daha fazladır. İnovasyon açısından yüksek derecede aktif olan firmaların engelleri bir hayli önemli olarak değerlendirmesi daha olasıdır.
Özet (Çeviri)
In the last decades, competition has showed its pressure on markets by the globalization. Competition forces market to be more knowledge based. Firms change the quality and variety of the goods/services according to the needs of the market. While they are seeking for profit and taking competitive advantage over the market the creation of knowledge is a necessity. In this paper, we examine the hampering factors on the innovation, which are financial obstacles. Hampering factors have two possible effects on firms' decision to introduce innovation, revealed and deterring obstacles. The nature and the degree of the perception of financial obstacles to innovation is investigated by firm level data from Turkish CIS 2006 and CIS 2010. The estimations are done by using Multivariate Probit Models and Ordered Probit Models. According to our findings categorizing firms by their size and foreign ownership are useful for the consideration of financial obstacles. The assessments of barriers are important for the firms who engage in 5 or above innovative activities. Innovatively active firms in CIS 2006 are more likely to face financial barriers to innovation than firms in CIS 2010. Highly innovatively active firms are more likely to assess barriers as highly important.