Epileptik olmayan psikojenik nöbetlerde çocukluk çağı travması ve bağlanma biçimleri
Attachment styles and childhood trauma in psychogenic nonepileptic seizures
- Tez No: 429261
- Danışmanlar: DR. EJDER AKGÜN YILDIRIM, DR. NESRİN BUKET TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Epileptik Olmayan Psikojenik Nöbet, Bağlanma, Çocukluk Çağı Travması, Başa Çıkma Tutumları, Dissosiyasyon
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Epileptik olmayan psikojen nöbetlerin etiyolojisi halen aydınlatılamamıştır. Psikojenik nöbeti olanlarda bağlanma özelliklerinin araştırıldığı çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışma psikojen nöbetleri ve epileptik nöbetleri olan 2 grup arasında bağlanma biçimlerini, çocukluk çağı travmatik yaşantılarını ve başa çıkma tutumlarını, dissosiyasyon ve somatizasyonu karşılaştırmayı ve etiyolojik ilişki bulabilmeyi hedeflemiştir.Yöntem: Çalışmaya epileptik olmayan psikojen nöbet tanısı ile takip edilen 40 kadın hasta ile benzer sosyodemografik özellikleri olan idiyopatik epilepsi tanısıyla takip edilen 42 kadın hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara Sosyodemografik ve Klinik Veri Toplama Formu, SCID-I Yapılandırılmış Klinik Görüşmesi Hasta Formu (SCID-I), Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE), Çocukluk Çağı Örselenme Yaşantıları Ölçeği (ÇÖYÖ), Başa Çıkma Tutumları Ölçeği (COPE), Dissosiyatif Yaşantılar Ölçeği (DES), Semptom Yorumlama Anketi (SYA) uygulandı. İstatistiksel çalışmada anlamlılık değeri p< 0.05 olarak kabul edildi.Bulgular: Epileptik olmayan psikojen nöbeti olan hastaların epilepsi tanısı alan hastalara göre daha güvensiz bağlandıkları, bu grupta korkulu ve kayıtsız bağlanma biçimleri daha baskın olduğu saptanmıştır. Bağlanmanın boyutsal değerlendirilmesinde, PN grubunun kaçınma puanları epileptik hastalardan yüksektir. PN grubunda örselenme toplam, fiziksel kötüye kullanım, duygusal ihmal, davranışsal olarak boş verme, DES, SYA psikolojize etme ve SYA somatize etme puanları epilepsi hastalarından yüksek bulunmuştur. PN grubunda kaçınma puanları başa çıkma tutumları ile ilişkili bulunmuştur. Çalışmamızda yapılan ileri analizlerde DES ve ÇÖYÖ iki nöbet grubu arasında PN olasılığı ile ilişkili bulunmuştur.Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre epileptik olmayan psikojenik nöbeti olan hastalar kaçıngan bağlanma özellikleri göstermekte, epileptik hastalara göre daha güvensiz bağlanma profili sergilemektedirler. Bulgularımız, bağlanma özellikleri ve çocukluk çağı travmatik yaşantıları gibi erken gelişimsel etmenlerin, epileptik olmayan psikojenik nöbet oluşumunda yeri olabileciği savını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The etiological factors of psychogenic nonepileptic seizures have not yet been clearly defined. Research regarding the attachment patterns of patients presenting with psychogenic nonepileptic seizures still remain restricted. The aim of this study is to find an etiological link between psychological factors and psychogenic seizures and to outline group differences, two groups of patients are compared; one with epileptic and one with psychogenic nonepileptic seizures in terms of attachment styles, childhood trauma, coping strategies, dissociative experiences and somatization.Method: The present study compared 40 patiens with psychogenic nonepileptic seizures with 42 age and education level matched patients with confirmed epilepsy. A Sociodemographic and Clinical Data Form, Structured Clinical Interview for Axis I Disorders (SCID-I) Experiences in Close Relationships Questionnaire (ECR), Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Dissociative Experiences Scale (DES), Symptom Interpretation Questionnaire (SIQ) were applied to participants.