Taşeron personel ile kadrolu personelin örgütsel iletişim, örgüt kültürü ve iş tatmini değişkenleri açısından incelenmesi (Giresun Belediyesi örneği)'
A survey on subcontractedand permanent staffwithregard to organizational communication, organization cultureand job satisfaction (Case study: Giresun Municipality)
  1. Tez No: 429721
  2. Yazar: SELFİYE ÖZKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL CEM FERİDUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel İletişim, Örgüt Kültürü, İş Tatmini, Organizational Communication, Organizational Culture, Job Satisfacton
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Avrasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı, fiziksel olarak aynı iş ortamını paylaşan fakat sosyal ve ekonomik haklar bakımından birbirinden farklılaşan taşeron ve kadrolu personelin örgütsel iletişim, örgüt kültürü ve iş tatmini değişkenleri açısından karşılaştırılmasını kapsamaktadır. Araştırmanın alt hipotezleri doğrultusunda Giresun Belediyesi çalışanlarının, eğitim durumlarına, çalışma sürelerine göre karşılaştırılmasını içermektedir. Araştırmaya Giresun Belediyesi taşeron ve kadrolu personel olmak üzere toplam 277 çalışan katılmıştır. Araştırma kapsamında çalışanlara anket uygulanmış ve anket sonuçları SPSS 16.0 programı kullanılarak istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Bu araştırmada öncelikle örgütsel iletişim, örgüt kültürü ve iş tatmini ilişkisi ele alınarak incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda değişkenler arasında anlamlı, pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Daha sonra ise örgütsel iletişim, örgüt kültürü ve iş tatmini değişkenlerinin alt boyutları belirlenerek bu boyutlar kapsamında taşeron ve kadrolu personelin karşılaştırılması yapılmıştır. Bu karşılaştırmalar, sonucunda örgütsel iletişim, örgüt kültürü ve iş tatmini düzeylerinin çalışanların pozisyonlarına, eğitim durumlarına ve çalışma sürelerine göre farklılaştığı görülmektedir. Araştırmaya göre taşeron personelin iletişim, örgüt kültürü ve iş tatmini düzeyinin kadrolu personele göre daha düşük düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this survey encompasses comparison of subcontractor and regular staff sharing work environment physically but differing in respect to social and economical rights in terms of organizational communication, orcanization culture and variables of job satisfaction. It incudes comparison of the staffs of Giresun Municipality according to educational status and working times toward sub-hypothesis. Totally 277 staffs, including subcontractor and regular staffs of Giresun Municipality, participated the survey. It was polled the staffs as part of the survey and results of the survey was analyzed statistically using SPSS 16.0 programme. The thesis firstly investigated the relationship between organizational communication, organization culture and job satisfaction. It was reached that there are meaningful and positive relationship between variables as the result of analyzes. Then, the subdimensions of organizational communication, organization culture and variables of job satisfaction were identified and it was realized that organizational communicational, organizational culture and levels of job satisfaction differ with regard to positions of staffs, educational status and working times. According to survey, it was reached that the level of communication, organization culture and job satisfaction of subcontractor staff are lowerthan regular staff.