The effect of metaphoric awareness on reading comprehension in an esp context
Özel amaçlı İngilizce ortamında mecaz farkındalığının okuma ve anlama üzerindeki etkisi
- Tez No: 429756
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEHNAZ ŞAHİNKARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mecaz, Mecaz Farkındalığı, Okuma ve Anlama, Mecaz Farkındalığı Hakkındaki Düşünceler, Mecaz Farkındalığının Faydaları, Metaphor, Metaphoric Awareness, Reading Comprehension, Thoughts About Metaphoric Awareness, Benefits of Metaphoric Awareness
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma mecaz farkındalığının okuma ve anlamadaki faydalarını incelemeyi ve öğrencilerin mecaz farkındalığının ve ekonomik bağlamdaki uygulamaların faydaları ile ilgili düşüncelerini ortaya çıkarmayı amaçlar. Çalışma Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okuyan 53 öğrenci ile yapıldı ve altı hafta sürdü. Bilgi toplamak için ön ve son test ve yazılı mülakat soruları kullanıldı. Ön test ve son testten elde edilen bilgiler t-test sonuçlarının alınması için IBMM SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) İstatistik Programı ile incelendi ve yazılı mülakat içerik analizi yöntemi kullanılarak incelendi. Ön test ve son testin sonuçlarına göre, mecaz farkındalığın öğrencilerin okuma ve anlamasında olumlu bir etkisi oldu. Yazılı mülakat ve gözlemlerin sonuçları da ayrıca bir çok öğrencinin mecaz farkındalığı hakkında olumlu düşüncelere sahip olduğunu gösterdi.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the benefits of metaphoric awareness in reading comprehension of the students and reveal the thoughts of the students related to the benefits of metaphoric awareness and the implications in an economic context. The study was conducted with 53 students studying at the Administrative and Economy Sciences Faculty of Ataturk University, and lasted six weeks. A pre-test and post-test and written interview questions were used to gather data. The data obtained from pre-tests and post-tests were analyzed through IBMM SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) Statistics Program to get the t-test results, and the written interview was analyzed by using content analysis method. According to the results of pre-tests and post-tests, metaphoric awareness had a positive impact on the reading comprehension of the students. The results of the written interview and the observations also demonstrated that most of the students had positive thoughts about the benefits of metaphoric awareness.