Impact of games on teaching vocabulary: A case study with sixth grade Turkish students
Kelime öğretimine kelime oyunlarının etkisi: Altıncı sınıf Türk öğrencileri ile bir durum çalışması
  1. Tez No: 429757
  2. Yazar: KARLIGAŞ KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kelime Öğretimi, Kelime Oyunları, Teaching Vocabulary, Vocabulary Games
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Birçok kişi bir yabancı dili öğrenmeyi zaman alıcı, zor ve sıkıcı bulur fakat bu, bu şekilde olmak zorunda değildir. Oyunların derslere dahil edilmesiyle dil öğrenme rahat bir ortamda keyifli ve verimli olabilir. Bu tez, çocuklara İngilizce öğretirken sınıflarda oyun kullanımının yararlarını araştıran bir durum çalışmasıdır. İkinci amaç ise çocukların İngilizce derslerinde uygulanan kelime oyunlarına karşı tutumlarını belirlemek oldu. Çalışma, 2015-2016 birinci akademik eğitim döneminde, Diyarbakır Bahçeşehir Kolejinde yapılmıştır. Çalışma 20 ön-orta seviye İngilizce bilgisine sahip, 10-12 yaş ortalamasında olan 6. sınıf öğrencileri ile yürütülmüştür. Araştırmacı günlüğü, yapılandırılmış görüşme ve anket veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın bulguları kelime oyunlarının İngilizce öğrenen çocuklara kelime öğretiminde yararlı olduğunu ve öğrencilerin kelime oyunlarının kullanımına yönelik tutumlarının olumlu olduğunu ortaya koymuştur. Bu çalışmada kullanılan kelime oyunları: Vocabulary Shot, Charades, Pictionary, Scrambled Letters, Hangman and Bingo.
Özet (Çeviri)
Many people find learning a foreign language time consuming, difficult and boring, but it does not have to be this way. With the incorporation of games into the lessons, learning a language can be enjoyable and productive in a relaxed environment. This case study was an attempt to investigate the benefits of using games in young learners' classrooms when teaching English. The second purpose was to identify young learners' attitudes towards vocabulary game implementation in EFL classes. The study was conducted for six weeks in the first term of 2015-2016 academic years at Bahçeşehir College in Diyarbakır, Turkey. The participants of the present study were 20 pre-intermediate level 6th grade students between the ages of 10 and 12. The researcher diary, structured interview and questionnaire were used as the data collection tools. The findings of the study revealed that vocabulary games are beneficial in teaching vocabulary to young learners of English and that the students' attitudes were positive towards the use of vocabulary games. The vocabulary games used in this study were: Vocabulary Shot, Charades, Pictionary, Scrambled Letters, Hangman and Bingo.