Financial and strategic risk measurement and management of the clothing stores in Somaliland
Somaliland'ın giyim işletmelerinde finansal ve stratejik risk ölçümü ve yönetimi
- Tez No: 429903
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİS KALMIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: risk yönetimi, risk ölçümü, finansal riskler ve stratejik riskler, risk management, risk measurement, financial risks, and strategic risks
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Giyim sektörü Somaliland'in ekonomik kalkınma, istihdam ve sosyal istikrar üzerinde önemli etkiye sahiptir. Bununla birlikte sektör, maliyetlerini artıran bir çok riskler ve belirsizlik koşullarıyla karşı karşıya bulunmaktadır. Araştırmacı olarak etkili risk ölçümü ve yönetiminin işletme başarısını etkileyebildiğine inanmaktayım. Bu doğrultuda, çalışma Somaliland'in giyim işletmelerinin en önemli finansal ve stratejeik risklerin neler olduğu ve bunların risk ölçüm yöntemleri ve yönetim yaklaşımları hakkında bilgi edinmek amacıyla yapılmıştır. Konu hakkında gerekli verileri toplamak için Somaliland'ın dört büyük kentinde, niteleyici kendi tamamlama anket yöntemi kullanılmıştır. Üst yönetimin risk ölçüm ve yönetiminden sorumlu olması nedeniyle hedef gruplar, işletme sahipleri, CEO'lar, finans yöneticileri, muhasebeciler, risk yöneticileri ve diğer yöneticiler olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonuç ve bulguları, Somaliland'da faaliyet gösteren giyim işletmelerini etkileyen en önemli finansal ve stratejik risklerin kredi, likidite, döviz, rekabet ve müşteri riskleri olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak, araştırma sonuç ve bulgularına dayanarak, tarafımdan varılan sonuçlar ve buna dayanarak yapılan önerilerin risklerin etkisini azaltacağı veya yok edeceği ve bütünleştirme ve iyi yönetimin etkililiğin artıracağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The clothing industry has great effect on the economic development, employment, and social stabilization of Somaliland, but this important industry faces a large number of uncertainty conditions and risks, that costs more money. The researcher believes that effective risk measurement and management can increase the business success. For that reason this study was conducted to know the most important financial and strategic risks of clothing stores in Somaliland and also to know the risk measurement methods and management approaches of clothing stores in Somaliland. We used the qualitative method of a self-completion questionnaire in order to collect data from four major cities in Somaliland. Due to the fact that top level managements are responsible for the risk measurement and management, the target groups included Owners, CEO, Finance manager, Accountants, Risk managers, and other managers. The findings and results of this research shown us, the most important financial and strategic risks that affect the clothing stores in Somaliland are credit risk, liquidity risk, exchange risk, competition risk and customer risk. In the last the researcher made a conclusion and recommendations that the researcher hopes to decrease or eliminate the affect of the risks and increases the integration and effectiveness of good management.