Üniversite öğrencilerinin İngilizce derslerinde kod değiştirmeye ilişkin inançları ile İngilizce dersine ilişkin tutumları arasındaki ilişki
The relationship between code-switching beliefs of the university students in English classes and their attitudes towards English
- Tez No: 429923
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİLAY YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İngilizce, Kod Değiştirme İnançları, Ana dili, Hedef dil, Tutum, English, Code-switching beliefs, Native Language, Target Language, Attitude
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırmanın amacı, hazırlık sınıfı öğrencilerinin İngilizce derslerinde kod değiştirmeye ilişkin inançları ile öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın örneklemini Ankara ilindeki bir devlet üniversitesinde eğitim gören 587 (kız: 311, erkek: 276) öğrenci oluşturmuştur. Çalışmada, öğrencilerin İngilizce dersinde kod değiştirme inançlarına ilişkin veriler 2014-2015 öğretim yılı bahar döneminde araştırmacının kendisi tarafından geliştirilen İngilizce Derslerinde Kod Değiştirmeye İlişkin İnançlar Ölçeği aracılığı ile toplanmıştır. Ölçek dört alt boyuta (Öğrenme-öğretme sürecinin açıklığına, etkililiğine, dil becerileri kullanımına ve psikolojik faktörlere ilişkin kod değiştirme inançları) sahiptir. Öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarına ilişkin veriler ise Altunay (2004) tarafından geliştirilen tek boyutlu İngilizceye Yönelik Tutum Ölçeği aracılığıyla elde edilmiştir. Öğrencilerden toplanan veriler SPSS-15 istatistik programı ve LISREL paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Ayrıca, 571 öğrenci ile yapılan pilot uygulama sonrasında İngilizce Derslerinde Kod Değiştirmeye İlişkin İnançlar Ölçeğinin yapı geçerliğini test etmek için açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Alt problemlerin uygun şekilde açıklanması amacıyla t-testi, tek yönlü varyans analizi, pearson korelasyon analizi, doğrulayıcı faktör analizi gibi istatistiksel teknikler kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin İngilizce dersinde kod değiştirmeye ilişkin inançlarının genel görünümü olumludur. Öğrencilerin öğrenme-öğretme sürecinin açıklığına ve etkililiğine ilişkin kod değiştirme inançlarının ortalamanın üzerinde dağılım gösterirken, dil becerilerinin kullanımına ve psikolojik faktörlere ilişkin kod değiştirme inançlarının ise orta düzeyde benimsendiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin kod değiştirme inançları ile cinsiyet değişkeni arasında dil becerileri alt boyutu hariç anlamlı farklılık saptanamamıştır. Öğrencilerin İngilizce dersi yeterlik seviyeleri ile öğrenme-öğretme sürecinin açıklık ve etkililiğine ilişkin kod değiştirme inançları arasında ise anlamlı farklılık elde edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin akademik ortalamaları ile sürecin etkililiğine ilişkin kod değiştirme inançları arasında da anlamlı farklılık olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin İngilizce dersine yönelik tutumlarının orta düzeyde olduğu sonucuna varılmıştır. Öğrencilerin cinsiyetleri ve tutumları arasında anlamlı bir fark saptanamamıştır fakat az bir farkla da olsa erkek öğrencilerin tutumları kız öğrencilerin tutumlarına göre daha yüksektir. Öğrencilerin tutumları ile İngilizce yeterlik seviyeleri arasında ise anlamlı farklılık vardır. Ayrıca, akademik başarısı yüksek olan öğrencilerin tutumlarının da yüksek düzeyde olduğu gözlemlenmiştir. Öğrencilerin sürecin açıklığına, etkililiğine ve dil becerilerinin kullanımına ilişkin kod değiştirmeye inançları ile bu derse yönelik tutumları arasında negatif yönde anlamlı, psikolojik faktörlere ilişkin kod değiştirme inançları ile bu derse yönelik tutumları arasında pozitif yönde anlamlı ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study is to investigate the relationship between the university preparatory school students' code-switching beliefs in English classes and attitudes towards English. The population of the research is 587 students (female: 311, male: 276) at a state university in Ankara province. In the present study, data related with students' code-switching beliefs in English classes were collected in 2014-2015 academic year through the Scale of Code-switching Beliefs in English Classes developed by the researcher. The scale has four different subscales (Code-switching beliefs regarding the clarity, the efficiency, the use of language skills and the psychological factors). Data related with the students' attitudes towards English were collected through the one-dimensional Scale of Attitudes towards English, originally developed by Altunay (2004). Data collected from the students were analyzed by using SPSS 15 and LISREL statistical programs. In addition, exploratory factor analysis was carried out after the pilot implementation with 571 students to test the construct validity of the Scale of Code-switching Beliefs in English Classes. Statistical techniques, such as independent-sample t test, one-way analysis of variance, pearson correlation analysis and confirmatory factor analyses were used in order to answer the research questions appropriately. According to the findings of the study, the general view of the students' code-switching beliefs in English classes were positive. It is also deduced that students' code-switching beliefs regarding the clarity and efficiency of the learning and teaching process displayed an above-average distribution, while their beliefs regarding the use of language skills and the psychological factors were adopted in medium-level. No significant difference was found between students' code-switching beliefs and their genders except for the code-switching regarding the use of language skills subscale. However, significant difference was found between students' language proficiency levels and their code-switching beliefs regarding the clarity and efficiency of the learning and teaching process. In addition, it was found that there is a significant difference between students' academic averages and their beliefs regarding the efficiency of the learning and teaching process. It was also discovered that students' attitudes towards English classes is moderate level. No significant difference was found between students' genders and attitudes; however, male students' attitudes were observed a little higher than the female students'. There was a significant difference between students' attitudes and language proficiency levels. Additionally, it is observed that students with high academic achievement have had high attitude levels. This means that there is a negative significant relationship between the students' code-switching beliefs regarding the clarity, the efficiency and the use of language skills and their attitudes towards English, whereas there is a positive significant relationship between the students' code-switching beliefs regarding the psychological factors and their attitudes.