Uluslararası ticarette Türkiye-Rusya ilişkileri ve taşımacılık
  1. Tez No: 429946
  2. Yazar: SEMİH TAHİRLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HAMİT VANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ulaşım, Economics, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası ticaret, taşımacılık, International trade, transportation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ticaret; insanlığın var olduğu günden başlamış ve günümüze kadar gelen; bir ülke ile diğer bir ülke arasında mal ya da hizmet değiş tokuşudur. Ulaştırma ise; yer ve/veya zaman faydası sağlayabilmek amacıyla kişi ve malların; süratli, ekonomik ve güvenli bir şekilde yer değiştirmesi olarak tanımlanmaktadır. Ulaştırma, tüm sektörleri birbirine bağlayan bir hizmet dalıdır. Sektörün altyapısını; karayolları, demiryolları, boru hatları, köprüler, deniz ve hava limanları ile benzeri tesisler oluşturmaktadır. Rusya ile Türkiye arasındaki köklü siyasi ve ekonomik ilişkilerin tarihi oldukça eskiye, yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Tarih sahnesinde zaman zaman çatışmalar ve barış içerisinde ilişkilerini günümüze dek sürdüren iki ülke, özellikle soğuk savaşın sona ermesi ile daha da yakınlaşmış, ekonomik ve ticari açıdan ilişkilerini oldukça güçlendirmişlerdir. Zaman içerisinde ticari ilişkiler farklı alan ve sektörlerde gelişme göstermiş; iki ülke arasındaki ilişkiler nükleer enerji ve boru hatları gibi devletlerarası anlaşmalar ile geleceğe yönelik olarak daha sağlam ve uzun vadeli hale gelmiştir. Türkiye ve Rusya'nın birbirini tamamlaması ve coğrafi yakınlıkları dışında, girdiği işbirliği ve entegrasyonlar, özellikle de Dünya Ticaret Örgütü üyeliği ile dış ticaret ve dış yatırımlara daha açık hale gelmesi, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da gelişmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Trade, which has begun along with the world history and continued until today, is a phenomenon that takes place in the framework of exchange of goods or services between countries. The transportation on the other hand, can generally be described as movement of people and goods economically, fast and safely in order to create space and time benefits. Since transportation is a service that connects all sectors, trade and also tourism are the most important sectors to generate demand. The facilities like highways, railways, bridges, sea and airports constitute the infrastructure of transportation sector. The history of rooted political and economic relations between Russia and Turkey dates back to ancient history, centuries ago. Until present the two countries have continued their relationship in conflict or peace from time to time; especially with the end of the Cold War, their relations became closer, the economic and commercial aspects have considerably strengthened. By the time the trade connections improved in different fields and sectors; the relations between two countries has became stronger and long-term with interstate agreements like pipelines and nuclear energy. In addition to the geographical proximity of Turkey and Russia and the complementation of each other, the cooperation and integrations between these Countries, especially because of increased foreign trade and investment with the membership of World Trade Organization, trade relations haves developed further between two countries.