Kanser hastalarında travma sonrası stres belirtileri, travma sonrası gelişim ve kendini açma
  1. Tez No: 429951
  2. Yazar: ZEHRA SERPER YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. HATİCE GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kanser, travma sonrası gelişme, kendini açma, Cancer, Posttraumatic Stress Disorder, Posttraumatic Growth, Self-disclosure
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Çalışmada, kanser hastalarında travma sonrası gelişim ve kendini açma (self-disclosure) arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kanser olgusu, bireyleri psikolojik, sosyolojik ve fizyolojik işlevselliği etkileyebilen önemli bir rahatsızlıktır. Bu araştırma çerçevesinde kanser tanısı almış 100 katılımcının travma sonrası stres belirtileri değerlendirilip, travma sonrası gelişim ve kişinin rahatsızlığına ilişkin kendini açma isteği ve kendini açma durumu istatistiksel veriler doğrultusunda incelenmiştir. Araştırma için Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Onkoloji bölümünde, uygun örneklem yoluyla belirlenen 100 kanser hastasına uygulanmıştır Araştırmada veri toplama amacıyla kullanılan ölçekler, Travma Stres Belirtileri Ölçeği, Travma Sonrası Gelişme Ölçeği, Hastane Depresyon ve Anksiyete Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, kanser hastalarında travma sonrası stres, travma sonrası gelişme ile kendini açma (self-disclosure) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
For the study, the examination of relationship between self-disclosure and posttraumatic growth among individuals diagnosed as cancer. In general, cancer is a well-known and widespread phenomenon influencing individuals' social, physical, and psychological functions. Based on the importance and prevalence of the disease, the main objective is to provide information regarding self-disclosure after the traumatic experinces and its association with posttraumatic growth.For data collection, cancer patients in oncology clinic of the faculty of medicine located in Selcuk University, Konya. 100 patients were recruited and applied convenience sampling. The measurement instruments were used for examining traumatic stress symptoms, posttraumatic growth, hospital anxiety and depression, and general information. Posttraumatic Stress Diagnostic Scale, Posttraumatic Growth Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale, and General Information form including questions about the disease and sociodemographic variables. Based on the results, the relationship between self-disclosure and posttraumatic stress and posttraumatic growth among cancer patients were found as statistically significant.