Türkiye'de özel sektör ve kamu sektörü çalışanlarının motivasyonel önceliklerinin incelenmesi
Examination of motivational priorities of private and public sector employees in Turkey
  1. Tez No: 429968
  2. Yazar: DİLARA ASENA DURUHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURSEL TELMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Özel Sektör, Kamu Sektör, Motivation, Private Sector, Public Sector
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Her örgütün ulaşmayı amaçladığı belli başlı amaçları vardır. Günümüzün şartlarında ise örgütler arasında teknolojik gelişmelerin getirdiği sürekli bir rekabet ortamı bulunmaktadır. Örgütlerin amacı ise bu rekabet ortamında kendini geliştirmek, ve ilerlemektir. Bu amaçlara ulaşabilmek için elde bulunan imkanların en etkili şekilde değerlendirilmesi gerekir. Örgütlerin elinde bulunan en büyük imkan ise birey yani çalışandır. Örgütlerin rekabet ortamında başarılı olabilmesi için çalışanların sürekli motive edilmesi gerekir. Motivasyon; bir bireyi harekete geçirmek için gerekli olan temel dürtüdür. İçsel ve dışsal olmak üzere ikiye ayrılabilir. İçsel motivasyon bireyin içinden gelen kendi isteği doğrultusunda ortaya çıkarken dışsal motivasyon örgütün bireye sağladığı imkanlar doğrultusunda ortaya çıkar. Örgütler bireyleri çeşitli yöntemlerle motive edererek harekete geçirir ve bu sayede amaçlarına ulaşabilirler. Özel sektör ve kamu sektörünün kuruluş amaçları ve yapıları birbirinden farklılık gösterir. Özel sektör özel kuruluş veya kişiler tarafından, kamu sektörü ise devlet tarafından kurulmuş ve desteklenmektedir. Bu araştırmanın evreni Türkiye'de çalışan özel sektör ve kamu sektörü çalışanlarını oluşturmakta, örneklemi ise yine Türkiye'deki özel sektör ve kamu sektörü çalışanlarından rastgele seçilmiş 180 kişiye oluşturmaktadır. Veriler anket yöntemiyle toplanmıştır. Anketler internet ortamında dağıtılmış, katılımda gizlilik ve gönüllülük esas alınmıştır. Motivasyon araçları psiko – sosyal, ekonomik, örgütsel ve yönetsel olmak üzere üç başlık altında incelenmiştir ve özel sektör ve kamu sektörü çalışanları arasında bu araçlara yönelik anlamlı bir fark görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
Organizations have certain goals that they wish to achieve. In today's condition, technological development brings competition between organizations. Their goals are to improve themselves and to advance all the time. To achieve these goals they have to use the opportunities in the best way they can. The biggest opportunity is the employee. Organizations have to motivate employees in order to succeed in the world of competition.Motivation is the basic instinct of a person in order to evoke or arouse. There are two types of motivation; intrinsic and extrinsic. Intrinsic motivation comes from inside, a person motivates themselves in order to achieve a goal. Extrinsic motivation is given to a person by organizations in order to achieve both the organizations' and person's goals. Organizations use several motivational tools to motivate employees and achieve their goals. Private sector and public sector are different in terms of establishment and structure. Private sectors are founded by private organizations or funds but public sector is founded by government and the governments fund public sector. The universe of this study consists of the public and private sector employees in Turkey. The sample consists of 180 employees working in both private and public sector. Data has been collected by using questionnare method. Questionnares have been distrubuted via internet, and based on confidentiality and volunteering. Motivation tools are divided into three groups and employeers' motivational priorities are studied and results show no difference.