The impact of 2003 US-led invasion on the rise of terrorism in Iraq
2003 Irak işgalinin terörizmin artmasına etkisi
  1. Tez No: 430404
  2. Yazar: BURAK AĞALDAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CAN EMİR MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Irak, IŞİD, Ortadoğu, Terörizm, Iraq, ISIS, Middle East, Terrorism, United States
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, ABD önderliğinde 2003 yılında gerçekleştirilen Irak işgalinin, ülkede artan radikalleşme ve yükselen şedit örgütler için zemin hazırladığını ortaya koymayı hedeflemektedir. Çalışmada, IŞİD ve diğer örgütlerin doğuşuna ve radikalleşmenin yükselmesine katkı sağlayan faktörlerin aydınlatılması amacıyla ABD uygulamalarının askeri ve politik yönü mercek altına alınmıştır. Böylelikle, ABD'nin“Teröre Karşı Savaş”amacıyla gerçekleştirdiği işgalin, nasıl radikalizm ve terörizmi tetikleyen bir değişkene dönüştüğünü açıklamayı amaçlamıştır. İlk olarak, terörü besleyen koşullar 'geniş katılımlı' çalışmalardan yola çıkılarak tartışılmıştır. ABD'nin askeri ve siyasi uygulamalarının bu koşulları nasıl ortaya çıkardığı, 'siyasi dışlama' ve 'intikam alma duygusu' gibi iki değişken üzerinden irdelenmiştir. Bu kapsamda, bu iki değişkenin şedit örgütlere katılım konusunda insanların kararlarını nasıl etkilediği tartışılmıştır. Sonuç olarak,“Teröre Karşı Savaş”adı altında gerçekleştirilen ABD işgalinin terörizmin artmasına katkı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The thesis argues that the 2003 US-led invasion of Iraq has created the contributing factors for the rise of radicalism and the rise of violent organizations in Iraq. In this study, military and political aspects of the US practices in Iraq after the invasion are scrutinized to highlight the contributing factors that have led to radicalism and emergence of an alleged state, the ISIS, and violent organizations. The study illustrates how the US-led invasion for“War on Terror”has turned out to be a contributing factor for radicalism and terrorism. Firstly, the conditions that promote terrorism are highlighted depending on the large-N studies in the literature. Secondly, how the US political and military practices in Iraq have paved the way for these conditions are analyzed based on two indicators, namely political discrimination and seeking for revenge. In addition, the problem that how these two indicators influenced people's decision to join the violent organizations is highlighted. As a result of this study, I find that the US involvement in Iraq in the name of“War on Terror”has contributed to the rise of terrorism.