Ortaöğretim öğrencilerinin harita okuryazarlık düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Secondary school students exami̇ni̇ng the rates of map literacy in vari̇ous vari̇ables
  1. Tez No: 430484
  2. Yazar: FATİH KARTAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Harita, Harita Becerileri, Harita Okuryazarlığı, Ortaöğretim Öğrencileri, Map, Map Literacy, Map Skills, Secondary School Students
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Öğrenci merkezli eğitimle beraber öğrencilerin olaylara çok yönlü bakabilmesini sağlamak temel amaç haline gelmiştir. Bu çalışma bireye düşünceleri, eylemleri, grafik ve sembolleri anlama ve yorumlama imkânı vermesi, onların ufuklarının gelişmesine katkıda bulunması bakımından önemli bir yere sahiptir. Bu açıdan düşünüldüğünde araştırma, bireylerin sahip oldukları coğrafya eğitiminde, harita okuma yazma becerilerinin öğrenci algılarını ne kadar etkilemekte olduğunu gözlemleyebilmek ve çeşitli bağımsız değişkenlere (cinsiyet, okul türü ve öğrenim durumları) bağlı olarak nasıl farklılaştığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Böylece bu çalışma ile alan yazındaki eksikliğin giderilebileceğine inanılmakta ve çalışmanın bu alanda yapılacak olan diğer çalışmalara veri kaynağı olacağı düşünülmektedir. Araştırmanın örneklemini 2015–2016 eğitim-öğretim yılında Sivas merkezindeki ortaöğretim okullarındaki öğrencilerden random (rastgele) yöntemiyle seçilen ve kolay ulaşılabilir katılımcılar olan öğrenciler oluşturmaktadır. Çeşitli değişkenlere göre yapılan bu araştırmada daha önce hazırlanmış olan harita okuryazarlığı ölçeği kullanılmıştır (Koç ve Demir: 2014). Bu ölçek betimsel anket veri tarama yöntemiyle öğrencilere uygulanıp veri analizleri gerçekleştirilmiş ve elde edilen verilerden hareketle“Bulgular ve Yorumlar”ile“Sonuç ve Öneriler”oluşturulmuştur. Araştırmada yer alan bulgular doğrultusunda; öğrencilerin cinsiyet türü, anne – baba eğitim düzeyleri ve kullandıkları harita türüne göre anlamlı bir harita okuryazarlık farkı bulunamamıştır. Bunun yanında öğrencilerin okul türüne göre (Fen lisesinde ki harita okuryazarlık düzeyi, diğer okullardan daha iyidir), harita kullanım sıklıklarına göre (Haritaları sık kullanan öğrenciler daha başarılıdır), harita kullanım amaçlarına göre (Yer-yön ve turizm maksatlı kullanan öğrencilerin harita okuryazarlıkları daha yüksektir) ve derse olan ilgilerine göre (Derse ilgili olan öğrenciler harita okuryazarlıkta daha başarılıdır) harita okuryazarlık düzeylerinde anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main aim in student centered education has become to enable students to look out events from various angles. This research is important in that it gives the individual the offortunity to understant and interpretevents, grophics and symbols and therefore to broaden their horizons. Thus, this research has been conducte so as to absorve how much the map literacy skills of students affect their perceptions and to determine what kind of changes may be observed depencing on several variables ( gender, school and educational level). Hence it is believed that the deficit in the literatury will be filled in and the study will be used as a source by other researchs dealing with the field. The sampling of the study is comprised by students chosen through random sampling method from 6 different secondary scholls in Sivas in 2015-2016 academic year. Previously prepared map literacy has been used in this research which has been conducted according to several variables (Koç and Demir: 2014) This scale wasapplied on the students through deseriptive survey scanning method, and then data analysis was made and findings, comments, can cluison and suggestions were written. Within the framework of the findigs of this research, there haven't been considerable differences in map literacy levels according to parentell level of educationand the type of may used. It has been observedthat the students do not differentiate in this respect. However, same considerable differences have been observed according to types of school (the literacy level in high school of science is better than in other schools); the frequencyof usingmaps (studentsusing more often are more successful); purposes of using the map (map literacy of students usig the maps to find direction or for touristic purposes are higher); students interest in the course (students having an interest in the course are more successful in map literacy).