Sivas şehir merkezinde bulunan ticarethanelerin isimlerinin tespiti ve bu isimlerin Türkçe veya yabancı kökenli olma durumlarına göre incelenmesi
Determining the names of business in the Sivas city center and examining these names according to having Turkish or foreign language origin
  1. Tez No: 430521
  2. Yazar: GÖKTÜRK CEBECİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT TOKATLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sivas, Ticarethane isimleri, Sivas, Business names
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Canlı ve cansız varlıklara verilen isimler, kavramları tanımamıza ve dil aracılığıyla adlandırmamıza yardımcı olur. Ticarethaneler, bulunduğumuz bölgede bize hizmet eden, bu ticarethaneleri çalıştıran ve buralarda çalışan insanlara da geçim kaynağı olma özelliği gösteren işletmelerdir. Bu ticarethaneler, çoğu kez daha fazla para kazanma arzusuyla yabancı isim alabilmekte veya Türkçeye uymayan, anlamı bile bilinmeyen tuhaf isimlerle adlandırılabilmektedir. Milleti millet yapan en önemli değerlerden olan dilin korunması ve düzgün kullanılması noktasında, önemli bir konu ve gösterge olan ticarethane isimlerinin de incelenmesi gerektiği açıktır. Bulunduğum bölgeyle (Sivas'la) ilgili de Sayın Hocamız Doğan KAYA'nın“Sivas'ta İşyeri Adlandırmaları İle İlgili Bazı Tespitler”[1] ve Sayın Hocamız Şeref BOYRAZ'ın“İletişim Açısından Sivas'ta Ticarî İşletme Adları”[2] isimli makaleleri bulunmaktadır. Bu makalelerde Sayın KAYA ve Sayın BOYRAZ; araştırmaları sonucunda ticarethane isimlerini gruplandırmışlar ve Sivas'taki ticarethane isimlerinin halkbilimi için ne tür veriler ve bilgiler sunduğunu ortaya koymuşlardır. Bu makalelerin yanında Sayın Ahmet Turan ALKAN'ın“Altıncı Şehir”[3] adlı eserinden ve Sayın Necati DEMİR ile Sayın Ülker ŞEN'in ortak çalışmaları olan“Sivas İli ve Yöresi Ağızları”[4] adlı eserden yararlanılmıştır. Günümüzde, millî değerlerimizden en önemlisi dilimize yani“ses bayrağımıza”[5] uymayan -özellikle İngilizce ve Fransızca- ticarethane isimleri artmıştır. Bu çalışmamızda Sivas'ta bulunan ve gerek Türkçeye uygun isimlerle kurulmuş olan ticarethaneler gerekse yabancı isim kullanılarak oluşturulan iş yeri adları ele alınmıştır. Bu ticarethanelerin sahipleri veya işletmecileriyle görüşülerek; hem bu isimlerin verilişi hakkında hem de bu isimlerle iş yerlerini geleceğe taşıma ve işlerini büyütme planları hakkında bilgiler edinilmiştir. Bu isimler incelendiğinde özellikle soy isim ve aile adlarının daha fazla öne çıktığı görülmüş, bunların yanında azımsanmayacak kadar yabancı ticarethane isimlerine de rastlanmıştır. Bu çalışmamızda dikkate değer diğer bir konu ise; Türkçeye uygun olan sözcüklerle kurulan ticarethane isimlerinin varlığıdır ki, tezimizin sonuç bölümünde de bu isimler ayrıntılı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The names given to living or inanimate objects help us to recognize terms and designate them with through the language. Business places serving us in our region are also becoming a source of income as a commercial enterprise for their owners and workers. This business places usually can choose foreign words as a name to earn more money or can be named by a strange and non-suitable words for Turkish. For the protection and proper usage of the language which is one of the most important values of the nation, as making the nation nation, it is clear that the names of businesses should be examinated. There are articles of Honorable Dogan KAYA and Honorable Seref BOYRAZ, respectively“Sivas'ta Isyeri Adlandirmalari ile Ilgili Bazi Tespitler”[Some Findings regarding the Namings of Place of Business in Sivas] and“Iletisim Acisindan Sivas'ta Ticari Isletme Adlari”[Names of Business Organizations in terms of Comminication in Sivas] concerning the region that I live (Sivas). In these articles, as a result of their research, Honorable KAYA and Honorable BOYRAZ, classified the names of businesses and put forth what sort of data and information that the names of businesses present for folklore. In addition to these articles, the work called“Altinci Sehir”[The Sixth City] written by Honorable Ahmet Turan ALKAN and the work called“Sivas Ili ve Yoresi Agizlari”[The Province of Sivas and Local Dialects] written by Honorable Necati DEMIR together with Honorable Ulker SEN were also used for our study. Nowadays, French and English business names increase which do not comply with our most important national value of“sound flag”. In our research we study business places around Sivas and which may have conducted with suitable Turkish names or places established by using foreign names. Discussions with the owners or operators of these businesses; information have been gathered including the names given to the businesses and the plans bringing their businesses to the future and also business growth. When these names were examinated; it can be seen that surnames and family names came forward as well as substantial foreign business names. In our study another issue worth consideration is that; the existence of business places established in with suitable words in accordance with Turkish these words have been examined studied in detail at the conclusion part of our thesis.