Yabancı dil olarak Türkçede kalıp sözlerin öğretimi
Teaching formulaic expressions in Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 430731
  2. Yazar: MİNE DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA UZDU YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kalıp Sözler, Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi, Formulaic Expressions, Teaching Turkish as a Foreign Language
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Değişen ve gelişen dünya ile birlikte yabancı dil öğretiminde yalnızca ezberlenen sözcüklerin kurallara uygun biçimde yan yana getirilmesi etkin bir sonuç vermemektedir. Yabancı bir dil öğrenirken sözvarlığı ve dilbilgisi yapılarının yanı sıra hedef dilin kültürünü de öğrenmek akıcı ve etkili bir iletişim kurulmasına olanak sağlamaktadır. Bir dilin ait olduğu toplumun dünya görüşünü, değerlerini en iyi yansıtan dil birimlerinden biri olan kalıp sözler, yabancı dil öğretim sürecinde destekleyici bir rol oynamaktadır. Yabancı dil olarak Türkçede kalıp sözlerin öğretimi de çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Bu çalışmanın amacı, kalıp sözlerle ilgili alanyazın çalışmalarını incelemek, Avrupa Ortak Başvuru Metni'ninde yer alan dil kullanım alanları ve bildirişim konuları bağlamında kalıp sözleri listelemek ve Yabancı Dil Olarak Türkçe ders kitaplarında bulunan kalıp sözleri saptamaktır. Öncelikli olarak alanyazın taramaları sonucunda kalıp sözlerin tanımı, özellikleri, yabancı dil olarak Türkçe öğretimindeki yeri, iletişimsel yöntemdeki önemi betimlenmiştir. Ardından Avrupa Ortak Başvuru Metni'ninde yer alan dil kullanım alanları ve bildirişim konuları bölümündeki çeşitli başlıklar altında kalıp sözler listelenmiştir. Son olarak İstanbul Üniversitesi tarafından hazırlanmış olan İstanbul Serisi, Dokuz Eylül Üniversitesi Dil Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DEDAM) tarafından hazırlanmış olan İzmir Serisi ve Ankara Üniversitesi TÖMER tarafından hazırlanmış olan Yeni Hitit Serisi ders kitaplarında bulunan kalıp sözler saptanmış ve bulunma sayılarıyla birlikte tablolarda gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the changes and evolvements in the world, the words that have been memorized, only to be flush-seamed according to the rules, do not yield an appropriate result in foreign language teaching. Alongside vocabulary and grammar structures, learning the target language's culture enables to have a fluent and effective communication. Formulaic expressions are one of best language units to define the society's world-view, values, have a supportive role in foreign language teaching. Base of this study is the teaching of formulaic expressions of Turkish as a foreign language. The purpose of this study is to analyze the studies about formulaic expressions, to list formulaic expressions within the context of domains and communication themes are found in Common European Framework of Reference for Languages and to detect formulaic expressions which are found in Turkish as a foreign language course books. Firstly, the definition of formulaic expressions, the features and the place in teaching Turkish as a foreign language and the importance of formulaic expressions in communicative method have been described. After that, formulaic expressions have been listed according to domains and communication themes are found in Common European Framework of Reference for Languages. Finally, formulaic expressions are scanned through İstanbul course books by İstanbul University Language Research, İzmir course books by Dokuz Eylül University Language Research and Teaching Center and Yeni Hitit course books by Ankara University Turkish Learning Center. The detected formulaic expressions are shown in tables with the number of availability.