Fibered projektif düzlemlerde nümerik hesaplamalar üzerine
On the numeric calculations of fibered projective planes
- Tez No: 431065
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA AKÇA, PROF. DR. SÜHEYLA EKMEKÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Projektif Düzlem, Matlab, Fiber Projektif Düzlem
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada, q asal sayı olmak üzere, GF(q) dan elde edilen projektif düzlemler ve taban düzlemleri bu projektif düzlemler olan fiber projektif düzlemler ele alınmıştır. İlk bölümde, projektif düzlemler ve fiberleştirilmiş projektif düzlemler hakkında bazı tanımlar, teoremler ve temel kavramlar literatürden özetlenerek verilmiştir. İkinci bölümde, ilk olarak GF(q) dan elde edilmiş projektif düzlemler incelenmiştir. Daha sonra MATLAB programı yardımıyla bu projektif düzlemlerin nokta, doğru ve üzerinde bulunma yapısı verilmiştir. Üçüncü bölümde ise, ilk olarak GF(q) dan elde edilen projektif düzlemlerin fibeleştirilmesi incelenmiştir. Daha sonra MATLAB programı yardımıyla anılan projektif düzlemlerin adım adım fiberleştirilmesi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, finite projective planes obtained from GF(q) and the fibered projective planes with the base projective planes of prime order were given. In the first section, necessary definitions, theorems and basic consepts about projective planes and fibered projective planes were given by summarizing the literature. In the second section, the finite projective planes obtained from GF(q) were reviewed. Then lines, points and incidence matrix of those finite projective planes were constructed by using MATLAB programme. In the last section, fiber version of the finite projective planes obtained from GF(q) were reviewed. Then the construction of finite fibered projective planes were given by using MATLAB programme. Projective Planes, Matlab, Fibred Projective Planes