Konaklama işletmelerinde çalışanların örgütsel bağlılığının işgören performansı üzerindeki etkileri
The effects of employees' organizational commitment, working in accomodation management, on employee performance
- Tez No: 431191
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN BALDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, Örgütsel performans, İşgören performansı, Konaklama işletmeleri, Turizm, Organizational commitment, Organizational performance, Employee performance, Business accommodation, Tourism
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Teknolojik gelişmelerin ve değişimlerin daha hızlı yaşandığı günümüz çalışma yaşamında örgütlere rekabet üstünlüğü sağlamanın yanında, yüksek kalite ve verim sağlayacak olan unsurlardan biri çalışanların artan performansıdır. Özellikle emek yoğun bir sektör olan turizm sektöründe müşteri beklentilerindeki değişimler işletmeleri, nitelikli iş gücü istihdam etmeye ve böyle bir çalışanı işletme bünyesinde tutmaya çaba sarf etmeye zorlamaktadır. Bu tutum örgütsel bağlılık kavramının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Örgütsel bağlılık, çalışanların kurumda kalma veya ayrılma eğiliminin en önemli belirleyicisi durumundadır. Çalışan ile örgüt arasındaki uyumun bir göstergesidir ve çalışanın örgüte olan psikolojik yaklaşımını ifade etmektedir. Çalışanların işletmeye katılımını ve örgütün genel olarak etkinliğinin arttırılmasını sağlayan örgüsel bağlılık son yıllarda işletmeler için önem kazanmaya başlamıştır. Örgütsel bağlılığın işgören performansı üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır. Örgütüne bağlı olan çalışanın aynı zamanda performansıda yüksek düzeyde olmaktadır. Bu çerçevede Muğla ili Fethiye ilçesinde faaliyet gösteren Turizm İşletme Belgesi bulunan konaklama işletmerinde çalışanlar üzerinde uygulanan 395 adet anket örgütsel bağlılık ile işgören performansı arasındaki ilişkinin ortaya konulması amacıyla frekans, yüzde, faktör, güvenirlik ve geçerlilik analizlerinden yararlanılmış ve araştırmaya dahil edilen örneklem kütlesi kapsamında çalışanların örgütsel bağlılık ve işgören performansları arasındaki ilişki belirlemeye yönelik korelasyon analizi uygulanmıştır. Son olarak işgörenlerin örgütsel bağlılık ile performansları arasındaki ilişkinin demografik özelliklere göre değişip değişmediğine ilişkin verilerin analizinde Anova ve T testleri kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda örgütsel bağlılık ile işgören performansı arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In addition to supply competitive advantage to the associations, the only element to supply high quality efficiency is the increasing performance of the employee in our daily work lives, where technologic progress and evolution are experienced faster. Especially effort, the changes in the customer expectations force the business to employ well-qualified workforce and such kind of staff keep working in tourism sector which is an intensive sector. This manner cause the concept of organizational commitment to reveal. Organizational commitment is the most important determinor of the staff's tendency to staying in the foundation or leaving it. Organizational commitment is the indicator of the coordination between the staff and the organization and this states the physchological approach of the employee. Organizational commitment which supplies the employee's participation to business and the organization's general activites' raise had more importance for the business during in the last years. Organizational commitment has positive influence on employee performance. The employee who is dedicated to his/her organization has also a high rank performance. In this aspect 395 questionnaires were applicated on the employees of accommodation business which has tourism business document in Muğla province's Fethiye district, in this questionnaire, the analysis frequency, percentage, factor, realibity and validity were utilized to find out the correlation between the organizational commitment and employee performance and correlation, regression analysis to determine the correlation between the employees organizational commitment and employee performance, were applied on the extent of sample mass implicated to research. Lastly, Anova and T tests were used for the data analysis of whether the correlation between the employees organizational commitment and performance changed accarding to demographic characteristics. As a result of the analysis, a positive correlation between the organizational commitment and employee performance was commitment and employee performance was found.