Sürdürülebilir turizm kapsamında ortaya çıkan stratejiler
Emerging sustainable tourism strategies
- Tez No: 431192
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ERKUŞ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Turizm, Public Administration, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir Turizm, Ekoturizm, Alternatif Turizm, Toplum Turizmi, Sorumlu Turizmi, katılım, Sustainable Tourism, Ecotourism, Alternative Tourism, Community Tourism, Responsible Tourism, participation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sürdürülebilir turizm, turizm literatüründe her geçen gün daha yoğun bir şekilde tartışılan bir konudur. Sürdürülebilir turizmle ilgili yapılan ilk tanımların sürdürülebilir turizmi kitle turizmine bir çözüm olarak açıkladığı iddia edilmektedir. Bu nedenle, son yıllarda çeşitli araştırmacılar tarafından sürdürülebilir turizm için birçok strateji öne sürülmüştür ve katılımın önemi ve ayrıca toplumun desteği önemle vurgulanmıştır. Bu tez alternatif turizm, ekoturizm, sorumlu turizm ve toplum turizmi gibi sürdürülebilir turizmin yeni stratejilerinden bazılarını ele alarak bunların başarısını ya da başarısızlığını etkileyen faktörlere odaklanmayı amaçlamaktadır. Bu araştırma aynı zamanda öne sürülen stratejiler arasından hangi stratejinin en çok uygulandığını ve dünyanın hangi kısımlarında uygulandığını göstermeyi hedeflemektedir. İkinci olarak bu çalışma sürdürülebilir turizme ulaşmak için başarılı bir katılımı ve toplum desteğini etkileyen faktörleri de ele almayı amaçlamaktadır. Bu tezde son 30 yılda uluslararası yayınlarda yer alan hem nicel hem de nitel veriler dahil olmak üzere araştırma makalesi türündeki ikincil veriler kullanılmıştır. Bu tez, verilerin sürdürülebilir turizm, ekoturizm, alternatif turizm, toplum turizmi ve sorumlu turizm gibi kilit araştırma kelimeleri kullanılarak ve internetteki akademik arama motorlarından faydalanan katmanlı bir yapı içerisinde toplandığı sistematik bir taramadır. Veriler Microsoft Excel yazılımındaki basit çapraz tablolar kullanılarak analiz edilmiş ve seçilen makalelerden elde edilen araştırma bulguları kategorize edilmiş, özetlenmiş ve sunulmuştur. Bulgulara göre stratejilerin büyük bir kısmı genel olarak devlet kurumları ile işbirliği, düzgün organizasyon, yönetim ve belirli ilkelere uygunluk gibi başarı faktörlerini ön plana çıkarmaktadır. En yaygın başarısızlık faktörleri arasında ise siyasi istikrarsızlık, devlet desteğinin olmaması ve merkezi politik sistemler bulunmaktadır. Bulgulara göre katılım faktörünün sürdürülebilir turizm konseptlerinin başarısını kolaylaştıran etkin bir kavram olduğu görülmektedir. Sonuçlar göstermektedir ki sürdürülebilir turizme katılan toplumlar doğal kaynaklarından fayda sağlamaktadır ve bazı makalelerde toplumun ilgisi bir başarı faktörü olarak belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sustainable tourism, tourism is a controversial issue in the literature more intensively every day. The first definition of sustainable tourism, sustainable tourism made about the mass tourism is allegedly announced as a solution. Therefore, sustained by various researchers in recent years have been suggested several strategies for tourism and also underscored the importance of the participation and support of the community. This thesis alternative tourism, ecotourism, responsible tourism and community tourism by taking some of the new strategy, such as sustainable tourism aims to focus on the factors influencing their success or failure. This research is also proposed strategies through which the most practiced strategy and aims to show which parts of the world are implemented. Second, this study and the factors affecting the successful participation of community support in order to achieve sustainable tourism aims to address. In this thesis, secondary data is used in research articles in international publications Located kind of the last 30 years, including both quantitative and qualitative data. This thesis gives sustainable tourism, eco-tourism, alternative tourism, community tourism and research using key words such as responsible tourism and is collected in a systematic screening as a layered structure benefiting from academic search engines on the Internet. Data were analyzed using Microsoft Excel software and simple cross tables are categorized in the research findings derived from the selected article, summarized and presented. According to the findings of the cooperation strategy with a large portion of the overall state bodies, smooth organization, management and brings them to the fore success factors such as compliance with certain principles. The most common factors include the failure of political instability, the lack of state support for the political system and centrally located. According to the findings of the factors that facilitate sustainable contribution to the success of tourism concept it seems to be an effective concept. The results show that communities gain from participating in sustainable tourism and natural resources in the community are given some attention the article as a success factor.