Türkiye'de kamu personelinin dünü ve bugünü (Hakları,görevleri ve sorumlulukları)
Public personal in Turkey from past to present (Their rights, duties and responsibilities)
- Tez No: 431193
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. V. ALPAY GÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu personeli, yol bağımlılık, esnek istihdam, taşeronlaşma, Public personal, path dependency, flexible employment, subcontracting
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bu araştırma ile Türkiye'de istihdam edilen kamu personelinin genel bir çerçevesini oluşturmak, Türk kamu personel rejiminin geçmişten günümüze değerlendirmesini yapıp, rejimin tarihsel süreçte geçirdiği değişimlerin niteliksel ve niceliksel analizini yapmak ve buna ilişkin çözüm önerileri geliştirmek istenmiştir. Bu çalışmada, bugün gerçekleşen olayların sadece günün şartlarından değil, geçmişte alınan bir takım kararların sonucundan meydana geldiğini öne süren yol bağımlılık kavramının izlerine rastlamak mümkündür. Etkileşimle bir olayın yapılmasını vurgulayan koordinasyon etkileri, iç ve dış siyasi sebepler, değişime karşı gerekli bilincin oluşmaması, değişimlerin uygulanması ve sürekliliği için uygun koşulların hazırlanmaması, konjonktürün iyi değerlendirilmeden adımların atılması kamu personel yönetiminde değişiklik yapma algısını yol bağımlı hale getirmiştir. Tüm dünyaya konu olan, pek tabi ülkemiz açısından da gerek ekonomik gerekse siyaset ve yönetim açısından pek çok değişime gebe olan 1980'ler, kamu personel yazınında da önemli bir yer tutar. 1980'den sonra personel literatürünün analizinde çalışmalara konu olan durum ve ortaya çıkan sonuç yükseliş arz eden esnek istihdam olgusudur. Esnek istihdam ile gerçekleştirilen bu dönüşüm, personelin iş güvencesi tanımını değişime uğratmaktadır. Personel sayıları yıllar itibariyle incelendiğinde de aynı sonuca ulaşılmış, 1980 sonrası sözleşmeli personele evrilen esnek istihdam, 2000'li yıllardan sonra taşeron personel önceliğine kaymıştır. Ayrıca özel sektörde istihdam, kamudaki istihdama göre yaklaşık 16 kat daha fazla büyümüştür. Bu, toplam istihdam içerisinde her 100 kişiden sadece 12'si kamuda iken 88 kişinin ise özel sektörde istihdam olanağı bulduğu anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this essay, It is targeted to constitute the general overview about the civil servants employed in Turkey, to evaluate the Turkish civil servant regime from past to present, to analyze the variation of this regime qualitatively and quantitatively in its historical process and to produce the proposal solutions in this topic. In this attempt, It is concerned that the circumstances which are happened today are not only the result of these days result but also the result of the decisions taken in the past. The coordination effects putting an emphasis on fulfillment of an obligation interactively, internal and external political reasons, not to develop the necessary consciousness for the alternation, not to fix the suitable conditions while applying the alternations, to take a step without analyzing the conjuncture in detail, render path dependency in Public Administration. 1980s varying both in our country and worldwide are crucial for the personal administration litterature. After 1980, in personal administration litterature analyzing the attempts issued with the case and the result turning up are the fact of rising flexible employment. The transformation by using this flexible employment changes the definition of the personal's employment security. When analyzed the personal amount as of years, It is reached the same result. The flexible employment for the contracted staff in later period of 1980 is taken priority of the subcontractors after 2000. Furthermore the private sector employment has risen 16 times more than public employment. It means that in total employment, only 12 people out of every 100 people are in public while 88 people have chance to find employment in private sector.