İş tatmini ve örgütsel bağlılık etkileşimi: İstanbul ili lojistik firmaları çalışanları üzerine bir uygulama
Work satisfaction and organizational attachment interaction: A implementation of the staff who work at the İstanbul logistic firms
- Tez No: 431294
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERDAL ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Örgüt Kültürü, Job Satisfaction, Organizational Loyalty, Organizational Culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde çalışma hayatında iş tatmininin ve örgütsel bağlılığın büyük bir önemi vardır. Bu araştırmada lojistik sektörü firma çalışanların iş tatminleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yapılan araştırmada, literatür taraması yapılmış ve çalışmanın uygulama sürecinde ise söz konusu belirlenen lojistik firma çalışanlarına anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Bunun için kullanılan ölçek, Minnesota İş Tatmini Ölçeği ile çalışanlarının içsel tatmin, dışsal tatmin ve genel tatmin düzeyleri belirlenmiştir. Çalışanların Örgütsel Bağlılığı ölçmek için Meyer ve Allen'in Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılarak, cevaplayıcıların duygusal bağlılık, normatif bağlılık ve devam bağlılığı seviyeleri belirlenmiştir. Bu anketlerin yanı sıra çalışanlara demografik özelliklerini belirleyecek sorular da yöneltilmiştir. Anket uygulaması için İstanbul ilinde faaliyet gösteren 5 lojistik firmadan gerekli izinler alınarak firmaların belirlediği çalışan sayısına göre toplamda 196 çalışana anket yapılmıştır. Literatürde konu ile ilgili araştırmalar bulunmakla birlikte lojistik sektöründe konuyla daha önce uygulamalı bir çalışma yapılmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle söz konusu alanda uygulamalı bir çalışmanın yapılması uygun görülmüştür. Elde edilen bulgular sonucunda çalışanların bağlılığına etki eden birçok faktör olduğu başta demografik özellikler, çalışanın statüsü gibi çeşitli faktörlerin iş doyumu ve bağlılığı etkilediği görülmüştür. Araştırma sonucunda sektör çalışanlarının iş tatmini düzeyleri ile örgütsel bağlılık düzeyleri arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir. İş tatmini arttıkça örgütsel bağlılık artmaktadır.
Özet (Çeviri)
Nowadays in the working life, the job satisfaction and the organizational loyalty have great importance.In this research the aim has been to establish the relationship between the job satisfaction and the organizational loyalty of the company employees in the logistics sector. In the research conducted, a literature scanning has been made and during the implementation process of the study the application of a survey on the employees of the said logistics company has been realized. The Minnesota Job Satisfaction Scale was the scale utilized for this survey and the intrinsic satisfaction, extrinsic satisfaction and the general satisfaction levels have been determined. In order to measure the Organizational Loyalty the Meyer and Allen's Organizational Loyalty Scale has been utilized and the levels of the emotional loyalty, normative loyalty and the attendance loyalty have been determined. Besides these surveys, the questions aimed at the determinations of the demographic properties of the employees have been directed to them. For the survey application the permissions of the 5 logistics companies active in Istanbul province have been obtained and according to the number of employees that the companies determined in total 196 employees have been surveyed. Besides the researchs on the issue, according to the literature, an operative case work was determined in the logistics sector. Therefore, the operative work is found appropriate in the mentioned area. As a result of obtained findings, showed that many factors (initially demographic factors) influenced the statue of the workers and job satisfaction etc. In the wake of researches, the meaningful relation between the professional work satisfaction of the workers and their loyalty to their companies has been determined. More professional satisfaction increases, more loyalty seen.