Destek hizmet kuruluşlarındaki kontrollere yönelik güvence hizmetleri (GDS 3402): Türkiye'de finansal sektördeki farkındalığın ölçümlenmesi
Assurance services on controls at a service organization (ISAE 3402):Measuring of awareness in financial sector in Turkey
- Tez No: 431315
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DİNÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Destek hizmetleri, Güvence Hizmeti, GHS 3402, Assurance Services, Assurance Engagement, ISAE 3402
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 370
Özet
Hizmet kuruluşlarındaki kontrollere yönelik güvence denetimleri, destek hizmeti alan ve veren işletmeler tarafından talep edilebilen ve uygulayıcı olarak denetçiler tarafından gerçekleştirilen yeni bir denetim türüdür. Çalışmanın ana konusunu, hizmet kuruluşlarındaki kontrollere yönelik güvence raporları standardı (GDS 3402) oluşturmaktadır. Çalışmanın iki temel amacı bulunmaktadır. Bu amaçlardan ilki, GDS 3402 nolu standardın nasıl uygulanacağına dair denetçilere yönelik rehber hazırlamak; ikincisi ise GDS 3402 nolu standardı ile ilgili farkındalık yaratabilmektir. İlk amaç için, destek hizmetlere yönelik güvence denetim hizmeti veren uluslararası denetim firmalarından yardım alınmış ve bu denetim firmalarından elde edilen bilgi ve belgeler ışığında uygulama rehberi hazırlanmıştır. İkinci amaç için, Türkiye genelinde anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırma, 352 denetçi ile 56 destek hizmeti alan işletme ve 80 destek hizmeti veren işletmede yönetici pozisyonundaki personel üzerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS paket programı kullanılarak tanımlayıcı istatistikler, one-way ANOVA, ki-kare, faktör ve lojistik regresyon analizlerine tabi tutularak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, hizmet kuruluşlarındaki kontrollere yönelik güvence denetiminin, risk değerleme, riske karşılık verme ve raporlama aşamalarından oluştuğu, söz konusu güvence denetimi ile ilgili tarafların farkındalık düzeylerinin düşük olduğu fakat güvence denetimi ile ilgili kısa bir bilgilendirme yapıldıktan sonra güvence denetiminin ülkemizde uygulanabilir olduğunu düşündükleri tespit edilmiştir
Özet (Çeviri)
Assurance auditing on controls at a service organization is a new type of audit, which is requested by organization that renders or outsources service supports, and performed by auditors. Main subject of this study includes ISAE 3402 standard on Assurance Reports on Controls at a Services Organization, which focuses on controls at a service organization. This study has two principal aims. First one of these aims is to issue a guideline for auditors on how ISAE 3402 standard will be implemented, and the second one is to create awareness on ISAE 3402 standard. Considering the first aim, support is obtained from international audit companies, which render assurance audit service for support services, and an implementation guideline is issued in the light of knowledge and document taken from those audit companies. For the second aim, a survey study is conducted in Turkey. This survey is conducted on 352 auditors, 56 enterprises, which outsource support services, and 80 personnel, who are at position of manager in enterprises, which render support services. Resultant data is analyzed with SPSS statistics software using definitive statistics, One-way ANOVA, chi-square, factor and logistic regression analyses. Results of analyses showed that assurance report on controls at a service organization is comprised of risk appraisal, risk response control and reporting phases, awareness of relevant parties on assurance engagement is low, but assurance engagement can be put into practice after relevant parties are briefly informed about assurance engagement.