Cumhuriyet döneminde spor politikalarının sosyal politikalar bağlamında analizi: Cumhuriyetin ikinci yüzyılında değişimler
Analysis of sports policies in the context of social policies in the Republican era: Changes in the second century of the republic
  1. Tez No: 987948
  2. Yazar: YUSUF ZİYA ÜZÜM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK BORA ÇAVUŞOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Siyasal Bilimler, Kamu Yönetimi, Sports, Political Science, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet politikaları, Spor politikası, State policies, Sport policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de spor politikaları Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte ulus-devlet inşası, toplumsal bütünleşme ve uluslararası temsil hedefleri doğrultusunda hızla kurumsallaşmıştır. Buna karşın Cumhuriyet öncesi dönemdeki dağınık ve yetersiz uygulamalar, sporu sosyal politikanın etkin bir aracı hâline getirememiştir. Bu tez, Cumhuriyet dönemi Türk spor politikasını sosyal politikalar bağlamında çözümleyerek 1923-2023 arasındaki yüz yıllık süreci dört tarihsel döneme ayırmakta; ilk yüzyılda izlenen politikaların güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditlerini (SWOT) belirleyip ikinci yüzyılda beklenen yönelimleri ortaya koymayı hedeflemiştir. Nitel araştırma deseni benimsenmiş, kesitsel tarama modeli kullanılmıştır. Birincil politika belgeleri (kalkınma planları, hükümet programları, spor şûraları kararları, mevzuat, strateji ve faaliyet raporları, TBMM tutanakları) ile bu belgeleri destekleyen ikincil literatür amaçlı ölçüt örnekleme yoluyla seçilmiştir. Veriler doküman analiziyle sistematik olarak taranmış ve dönemler arası karşılaştırmalı içerik çözümlemesi yapılmıştır. Analiz, her dönemde sporun yaygınlaştırılması, vatandaşlık ve sağlık hedefleri, gençlik politikaları, kurumsal yapı ve uluslararası başarı arayışlarının sosyal politika araçlarıyla birlikte nasıl değiştiğini göstermekte; kamu-sivil toplum-özel sektör ilişkilerindeki kırılmaları ve eşit erişim, katılım ve kapsayıcılık alanlarındaki boşlukları görünür kılmaktadır. Tez, Türk spor politikasının toplumsal dönüşümdeki rolünü tarihsel süreklilik ve kopuşlar üzerinden açıklayarak ikinci yüzyılda daha etkili, sürdürülebilir ve sosyal adalet odaklı politika tasarımına yönelik kanıta dayalı öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, sports policies were rapidly institutionalized after the proclamation of the Republic in line with goals of nation-state building, social integration, and international representation. By contrast, the fragmented and insufficient practices of the pre-Republican era could not make sport an effective instrument of social policy. This dissertation analyzes Turkish sports policy in the context of social policies by dividing the century-long period between 1923 and 2023 into four historical phases. It aims to identify the strengths, weaknesses, opportunities, and threats (SWOT) of the policies implemented in the first century of the Republic and to reveal the expected policy shifts in the second century. A qualitative research design was adopted, and a cross-sectional survey model was used. Primary policy documents (development plans, government programs, decisions of sports councils, legislation, strategic and activity reports, and TBMM records) and supporting secondary literature were selected through purposive/criterion sampling. Data were systematically examined via document analysis, and a comparative content analysis across periods was conducted.