Sokaktan mezuniyete: Gezi Parkı dili ve görselleri üzerine söylem çalışması
From streets to graduation: Discourse analysis for Gezi Park language and visuals
- Tez No: 431482
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ERHART
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gezi Parkı, Toplumsal Hareketler, Yeni Sosyal Hareketler, Mezuniyet Törenleri, Yazılama, Söylem Analizi, Gezi Park, Social Movements, New Social Movements, Graduation Ceremony, Discourse Analyze
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gezi Ruhu Gezi Ruhu, demokratik ve özgür bir dünya inşa etmek umuduyla bir araya gelen topluluğun ideolojilerinden ve kimliklerinden soyutlanarak bir çatı altında eklemlenebilmesini ifade eder., üretilen söylemler ve yaratılan 'ortak hafıza' ile uzun yıllar boyunca yaşatılacak bir fikre ve mücadeleye işaret eder. Bu çalışmada, öncelikle Gezi Direnişi'nde yer alan pankartlar ve sloganlar 'medya söylemleri' özelinde söylem analizi yöntemiyle incelenmiş; sonrasında gerçekleşen mezuniyet törenleri ve 'Sansürü Durdur Hareketi' aynı doğrultuda analiz edilmiştir. Bu vakalar çerçevesinde, 'Gezi Ruhu hala yaşatılıyor mu?' sorusuna cevap aranmıştır. Analizler sonucunda, direniş ve sonrasında gerçekleşen eylemlerde yeni politik aktörlerin oluşturduğu söylemlerle Gezi Direnişi'ne atıfta bulundukları ve söylemler üzerinden Gezi Ruhu'nu hala yaşattıkları gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study illustrates Gezi Park Protests in terms of discourse analysis. This thesis addresses the question of“Does the Gezi Spirit live among us? If so in what forms?”. First of all, the slogans and posters of Gezi Park Protests are examined in detail. As a second step, discourses in“Stop Censorship”Movement and graduation ceremonies of ODTU, ITU and Boğaziçi University were analyzed between the years of 2013 - 2015. As a result of this analyze, it is confirmed that the discourses are referred to Gezi Park Protests and the Spirit of Gezi is still alive in slogans and posters.