Elektif plastik ve rekonstrüktif operasyonu geçirecek 18-50 yaş arası hastalardaki anksiyete düzeyinin aynı yaşlarda başka operasyon geçirecek olanlarınki ile karşılaştırılması
The comparison of anxiety in 18-50 age patients, performed elective plasti̇c ve reconstructive operations and other operations
- Tez No: 431714
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NESRİN ERCEYES
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Preoperatif Anksiyete, Plastik Cerrahide Anksiyete, Preoperative Anxiety, Anxiety in Plastic Surgery
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Anestezi ve cerrahi; daima gerginlik, korku, endişe, kaygı, heyecan ve hüzün gibi insanoğlu tarafından yaşanabilecek tüm olumsuz duygu ve düşünceleri anımsatan ve yaşatan işlemlerdir. Kaygı tüm diğer duygular gibi tarif edilmesi zor bir duygu olup kaygıyı; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, acizlik, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerdiğini ifade etmek mümkündür. Preoperatif değerlendirme, hastanın hikâyesinin alınması, laboratuvar incelemeleri ve anestezi risk belirlemesini içerir. Preoperatif hazırlığın pek çok amacı vardır. Fakat en önemlisi anksiyetenin giderilmesidir. Anksiyete; cerrahiyi, anesteziyi ve postoperatif iyileşmeyi olumsuz etkiler. Preoperatif dönemde hastalarda birçok nedene bağlı anksiyete olmaktadır. Bazı ameliyat tiplerinde diğerlerine göre daha fazla anksiyete olabilmektedir. Bu çalışmada 18-50 yaş arası, elektif plastik cerrahi ve rekonstrüktif operasyon (rinoplasti, abdominoplasti, mammoplasti) planlanan hastaların anksiyeteleri benzer büyüklükteki (Grade) başka nedenlerle (histerektomi, tiroidektomi, artroskopi, inguinal herni) ameliyat planlanan hastaların anksiyeteleri karşılaştırılmıştır. Hastaların durumsal ve sürekli anksiyeteyi ölçen STAI-I ve STAI-II testlerine yanıt vermesi istendi. Plastik cerrahi operasyonu geçirecek olan hastaların STAI-I ve STAI-II ortalamalarının diğer cerrahi operasyon geçireceklere oranla daha düşük olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Anesthesia and surgery are processes that can always be experienced by human being all the negative thoughts and feelings like excited, tension, anxiety, fear, worry and saddness. Anxiety is a feeling that is difficult to explain that it includes one or most of the excitements like despair, annoyonce, fear, the sense of failure, inability, not being able to know the result, and being tried. Pre-operative evaluation involves the patients story which is taken, lab tests and determination of risk in anesthesia. Preoperative preparation has many purposes. But the removal of anxiety is the most important of them. Anxiety adversely affects to surgery and anesthesia. There are many cause-related anxiety in patients in the preoperative period. According to others, in some types of surgery, more anxiety may occur. In this study, comparing of the anxiety of the patients sheduled for elective plastic and reconstructive operation (rhinoplasti, abdominoplasti, mammoplasti) which is applied to the patients between the ages of 18 and 50 and the anxiety of the patients sheduled for surgery for other reasons (thyroidectomy, arthroscopy, inguinal hernia) at similar grades is performed. Patients have been asked to respond STAI I and STAI II test that always measure state and trait anxiety. STAI I and STAI II values in the plastic surgery patients which is significantly lower than other surgery oparation.