İç kontrol sisteminin bütçe kontrol mekanizmasına etkisi: Kamu kurumları üzerine bir araştırma, Maliye Bakanlığı ve defterdarlıklar
The effect of system of internal control on the budget control mechanism: a research on public institutions, a case study of ministry of finance and its provincial offices
- Tez No: 432338
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KIZIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, İç Kontrol, Bütçe, 5018 Public Finance Management and Control Law, İnternal Control, Budget
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun yürürlüğe girmesiyle birlikte, mali yönetim ve bütçe konularında yaşanan değişim sürecinde; ekonomik, etkin, verimli, performans esaslı bütçeleme, stratejik plan, stratejik planlama, hesap verme sorumluluğu, iç kontrol, şeffaflık, mali saydamlık kavramları ile tanışılmıştır. Kamu Mali Yönetimi, kamu kurumlarındaki kaynakların yönetimi ve bunların işleyişi ile ilgili süreçleri kapsamaktadır. Bu süreçte bütçe kanununda belirtilen gelir ve giderlerin gerçekleştirilmesi için yöntem ve uygulamaların belirlenmesi, kontrol ve denetim mekanizmalarının oluşturulması, kaynakların bu unsurlar sayesinde kötü niyete, israfa ve yanlışlığa sebebiyet vermeden verimli ve etkin şekilde kullanılması değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu tezde; uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği uygulamalarına uyumu sağlamak üzere 5018 sayılı Kanun ile kamu mali yönetim sisteminde yapılan yenilik ve düzenlemelerden biri olan iç kontrole ilişkin faaliyetlerin neler olduğu, yasal çerçeve gereğince iç kontrolle ilgili Maliye Bakanlığı ve taşra teşkilatı olan Defterdarlıklarda neler yapıldığı ele alınmış ve sonuçlarına göre yapılması gerekenler ile iç kontrol sisteminin bütçe kontrolüne etkisi açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the process of change that happened in the financial management and budget fields as No. 5018 Public Finance Management and Control Law came into effect, concepts such as efficient, economic, effective, performance based budgeting; strategic plan; strategic planning; accountability; internal control; financial transparency were introduced. Public Finance Management includes resource management in public institutions and processes related to their operations. By these processes, defining method and applications for realizing revenues and expenditures prescribed in the law, creating control and audit mechanisms, using resources efficiently and effectively due to these measures without malicious intent, waste and error are aimed for. In this thesis, as one of the novel practices and regulations that were implemented in public finance management with No. 5018 Public Finance Management and Control Law to be in accordance with international standards and European Union practice, the issues of which activities are related to internal control and what has been accomplished with respect to internal control as prescribed by the legal framework in the Ministry of Finance and its provincial offices have been examined and what needs to be done and the effect of system of internal control on budget control were tried to be explained.