Üniversite öğrencilerinin affetme, intikam, sosyal bağlılık ve öznel iyi oluşları: Farklı yapısal modellerin denenmesi üzerine bir araştırma
Forgiveness, vengeance, social connectedness and subjective well-being of university students: A study on examining different structural models
  1. Tez No: 432440
  2. Yazar: SEYDİ AHMET SATICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHTİYAR ERASLAN ÇAPAN, PROF. DR. GÜRHAN CAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öznel iyi oluş, Affetme, İntikam, Sosyal bağlılık, Pozitif psikoloji, Yapısal eşitlik modeli, Bootstrapping, Subjective well-being, Forgiveness, Vengeance, Social connectedness, Positive psychology, Structural equation modeling, Bootstrapping
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin öznel iyi oluş, affetme, intikam ve sosyal bağlılıkları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışma Anadolu Üniversitesinde öğrenim gören 779 [489'u(%62.8) kadın ve 290'ı(%37.2) erkek, Yaşranjı = 17-34, Yaşort = 20.67, Yaşss = 1.94] öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Ölçme aracı olarak; Yaşam Doyumu Ölçeği, Pozitif Negatif Duygu Durum Ölçeği, Heartland Affetme Ölçeği, İntikam Ölçeği ve Sosyal Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmanın verileri yapısal eşitlik modeliyle analiz edilmiştir. Ayrıca dolaylı etkinin anlamlığını test etmek için bootstrapping işlemi kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modeli sonrasında, sosyal bağlılığın; üniversite öğrencilerinin affetmeleri ve öznel iyi oluşları arasında kısmi aracı, intikamları ve öznel iyi oluşları arasında ise tam aracı role sahip olduğunu belirten modelin en iyi yapısal model olduğu saptanmıştır. Alternatif modellerde ise üniversite öğrencilerinin sosyal bağlılıkları affetme ve intikamın aracılığıyla öznel iyi oluşu yordadığı modelin de kabul edilebilir uyum iyiliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Bootstrapping işlemi sonrasında da dolaylı etkilerin anlamlı olduğu sonucu görülmüştür. Bulgular ilgili alanyazında tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan araştırmalara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the relationship among subjective well-being, forgiveness, vengeance, and social connectedness in Turkish university students. Participants were 779 [489(62.8%) females, 290(37.2%) males, Mage = 20.67 years, SD = 1.94, and age range: 17-34) university students enrolled at Anadolu University. Participants completed the Satisfaction with Life Scale, the Positive and Negative Affect Schedule, the Heartland Forgiveness Scale, the Vengeance Scale, and the Social Connectedness Scale. The data was analyzed using structural equation modeling and bootstrapping procedure. The structural equation modeling indicated that social connectedness partially mediated the effect of forgiveness on subjective well-being, while social connectedness fully mediated the effect of vengeance on subjective well-being. Alternative model revealed that forgiveness fully mediated the impact of social connectedness on subjective well-being and that forgiveness fully mediated the impact of vengeance on subjective well-being. Bootstrapping precodure comfirmed significance of indirect effects. The possible explanations and future directions are discussed in the light of relevant literature.