Whitham-Broer-Kaup tipi bazı denklemlerin (G'/G)-açılım metodu ile çözümü
Solutions of some of Whitham-Broer-Kaup-like equations by (G'/G)-expansion method
- Tez No: 432837
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA İNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: KdV denklemi, WBKL denklemleri, Wu-Zhang denklemi, MBE denklemi, (G'/G)-açılım metodu, KdV equation, WBKL equations, Wu-Zhang equation, MBE, (G'/G)-expansion method
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tez üç bölüm olarak düzenlenmiştir. İlk bölümde; daha sonraki bölümlerde kullanılacak olan bazı temel tanım ve teoremler verilmiştir. İkinci bölümde; Genelleştirilmiş KdV denklemi, soliton kavramı ve tarihsel gelişimi, Whitham-Broer-Kaup-Tipi denklemler, Wu-Zhang denklemi ve Modifiye Boussinesq denklemi anlatılmıştır. Üçüncü bölümde; (G'/G)-açılım metodu anlatılmış ve bu metotla WBKL, Wu-Zhang ve MBE denklemlerinin soliton çözümleri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work is set as three chapters. In the first chapter; some fundamental definitios and theorems, which will be used in the later chapters, are given. In the second chapter; Generalized KdV equation, phenomena of soliton and its historical development, Whitham-Broer-Kaup-Like equations, Wu-Zhang equation and Modified Boussinesq equations are told. In the third chapter; (G'/G)-expansion method are explained and soliton solutions of WBKL, Wu-Zhang, MBE equations are obtained.