Altmış yaş ve üzeri romanlarda kronik hastalık sıklığı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi
The frequency of chronic disease and health-promoting lifestyle in A group of elderly romani people living in northern Turkey
- Tez No: 433327
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR AYDIN AVCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik hastalık, Roman, sağlıklı yaşam biçimi, yaşlılık
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç : Bu araştırma, Altmış yaş ve üzeri Romanlarda kronik hastalık sıklığı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Kesitsel olarak yapılan bu araştırmanın evrenini Samsun İli Canik ilçesinde Yavuz Selim Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı 98 yaşlı Roman oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak 22 sorudan oluşan soru formu ve 52 sorudan oluşan,“Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II”kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde; yüzdelik ortalama, t testi ve Anova testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada; Romanların yaş ortalaması 66,7±5,3 olup Romanların %83,7'sinin kronik bir hastalığı olduğu %80,6'sı sürekli ilaç kullanmadığı belirlenmiştir. Araştırma kapsamındaki Roman vatandaşların sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği puan ortalaması 115,98±15,82 olup Romanlar ölçek alt boyutlarından en fazla puanı kişilerarası ilişkiler, en düşük puanı ise stres yönetiminden almışlardır. Romanların cinsiyet, sosyal güvence, gelir durumu, eğitim durumu, aile tipi, beden kitle indeksi ve kan basıncı takibi yaptırma durumları ile ölçek puanları arasında istatistiksel olarak ilişki olduğu (p0,05). Sonuç: Bu araştırma, yaşlı Romanların düşük eğitim seviyesine sahip olduğunu kronik hastalıklar açısından risk taşıdığını koruyucu sağlık davranışlarına gerekli önemi vermediklerini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, halk sağlığı hemşirelerinin yaşlı Romanların kronik hastalık yönetimi ve sağlıklı yaşam biçimi uygulamalarına yönelik sağlık eğitimi programlarını geliştirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to analyze the frequency of chronic diseases among Romani people who are sixty and older as well as their health-promoting lifestyle. Material and Method: This is a cross-sectional study. The study universe included 98 elderly Romani people lived in Samsun, Turkey. The study data were collected using the questionnaire included 22 questions along with the Health-promoting Lifestyle Scale II. The statistical analysis of the data was made using percentage means, t test, correlation and ANOVA test. Results: The average age of the participating Romani people was 66.7±5.3 (minimum 60, maximum 85). Of these Romani people, 83.7% had a chronic disease, and 80.6% had a medication that they used regularly. The mean score of the Romani citizens in the study sample on the Health-promoting Lifestyle Scale was 115.98±15.82. They obtained their highest score on the inter-personal relations sub dimension and the lowest score on the stress management sub dimension of the scale.