Acil servise başvuran onkoloji hastalarının yaşam kalitesi ile hemşirelik bakımını algılayış durumlarının değerlendirilmesi
Evaluating the life quality of oncology patients admitting to emergency service and their perception status of nursery care
  1. Tez No: 433332
  2. Yazar: ÖZGE KOBAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Onkoloji, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, hemşirelik bakımı, onkoloji, yaşam kalitesi Özge KOBAK, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, Haziran-2016, Emergency service, life quality, nursery care, oncology Özge KOBAK, Master Thesis Ondokuz Mayıs University Samsun, June-2016
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Bu araştırma acil servise başvuran onkoloji hastalarının yaşam kalitesi ile hemşirelik bakımını algılayış durumlarını değerlendirmek amacıyla kesitsel bir çalışma olarak planlanmıştır. Materyal ve Metot: Araştırmanın evrenini 10.07.2015-02.05.2016 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Acil Servisine çeşitli problem ve şikayetler nedeniyle başvuran 214 onkoloji hastası oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen hastayı tanıtıcı bilgi formu ile Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC QLQ-C30) ve Hemşirelik Bakımını Algılayış Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler analiz edilirken nicel verilerin normallik testi Shapiro Wilk ile incelenmiştir. Normal dağılım göstermeyen verilerin analizinde Mann Whitney U ve Kruskal Wallis testleri kullanılmıştır. Sonuçlar frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca şeklinde sunulmuştur. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların %58,9'unu erkekler, %41,1'ini kadınlar oluşturmakta olup, yaş ortalamaları 50,5±16,6 yıldır. EORTC QLQ-C30 Ölçeği Fonksiyonel Skalası ortalama ve standart sapması 48,6±16,7, Semptom Skalası ortalama ve standart sapması 50,1±14,5, Genel Yaşam Kalitesi ortalama ve standart sapması 60,2±19,1'dir. Hemşirelik Bakımını Algılayış Ölçeği toplam puan ortalaması ise 37,8±10,5 olarak belirlendi. Bu çalışmada Hemşirelik Bakımını Algılayış Ölçeği puanı ile EORTC QLQ-C30 Fonksiyon Skalası alt boyutu emosyonel fonksiyon ve sosyal fonksiyon puanı arasında negatif yönde anlamlı zayıf bir korelasyon, Hemşirelik Bakımını Algılayış Ölçeği puanı ile EORTC QLQ-C30 Semptom Skalası alt boyutu ağrı puanı arasında ise pozitif yönde anlamlı zayıf bir korelasyon belirlendi. Sonuç: Bu araştırmada acil servise başvuran onkoloji hastalarının yaşam kalitesinin hemşirelik bakımını algılayış durumlarını etkilediği görüldü. Elde edilen bulgular doğrultusunda acil servise başvuran onkoloji hastalarının yaşam kalitelerinin yükseltilmesine yönelik hemşirelik bakım planlarının geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This research was planned cross-sectionally in order to evaluate the life quality of oncology patients admitting to emergency service and their perception status of nursery care. Material and Method: The universe of the research consisted of 214 oncology patients visiting Ondokuz Mayis University Health Application and Research Center emergency service between 10.07.2015 and 02.05.2016. Data was collected by patient introductory info form developed by researcher in line with the literature, life quality scale (EORTC QLQ-C30) and nursery care perception scale. While analyzing data normality test of quantitative data was examined by Shapiro Wilk. In analysis of the data which did not demonstrate normal distribution, Mann Whitney U and Kruskal Wallis tests were used. The results were submitted as frequency, percentage, standard deviation and median. Results: Among the patients who participated to the study 58,9% were men, 41,1% were women and their age average was 50.5 ± 16.6 years. EORTC QLQ-C30 Functional Scale average and standard deviation was 48.6 ± 16.7, Symptom Scale average and standard deviation was 50.1 ± 14.5, general life quality average and standard deviation was 60.2 ± 19.1. Nursery care perception scale total point average was determined as 37.8 ± 10.5. In this study a negative weak correlation was determined between nursery care perception scale point and EORTC QLQ-C30 Function Scale sub dimension emotional function and social function while a positive weak correlation was determined between Nursery care perception scale and EORTC QLQ-C30 Symptom Scale sub dimension pain point. Conclusion: In this study it was observed that the life quality of the oncology patients visiting emergency service affected their nursery care perception status. In line with the obtained findings it was suggested that the nursery care plans aiming at increasing life qualities of oncology patients visiting emergency service, should be developed.