Acil servis sağlık çalışanlarının yaşlı ihmal ve istismarına yaklaşımları, bilgi düzeyleri ve tutumları
Attitudes and knowledge of emergency medicine healt care professionals toward elder abuse and neglect
  1. Tez No: 433470
  2. Yazar: AYŞEGÜL GÜVEN CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSA KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı istismar, yaşlı ihmali, acil servis, bilgi düzeyi, elder abuse, elder neglect, emergency medical service, attitudes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Giriş ve Amaç: Yaşlı ihmal ve istismarı ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Yaşlı nüfusu yıllar içinde giderek artmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2050 yılında yaşlı nüfusu, dünya nüfusunun %20'sine ulaşacaktır. Yaşlanan nüfusla birlikte yaşlı istismar ve ihmali de artmaktadır. Acil servis sağlık çalışanları yaşlı istismarı ve ihmaline yönelik şüpheli vakaları tanımada ideal bir pozisyondadır Acil servislerde yaşlı ihmali ve istismarı tahmin edilenden fazla olmasına rağmen yaşlı ihmal ve istismarını tanımlama ve raporlama oranları beklenenden daha azdır. Bu çalışmada; acil serviste çalışan hekim, hemşire, paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin yaşlı istismarı ve ihmali konusunda bilgi düzeylerinin ölçülmesi, bu konudaki tutum ve yaklaşımlarının belirlenmesi ve konu hakkında farkındalık yaratmak amaçlanmıştır. Metod: Ankara ilinde üçüncü basamak sağlık hizmeti veren toplam 4 hastanedeki (iki üniversite hastanesi ve iki eğitim ve araştırma hastanesi olmak üzere) acil servis sağlık çalışanları üzerinde yapıldı. Acil serviste çalışan uzman doktorlar, araştırma görevlisi doktorlar, hemşireler ve paramediklerden oluşan 184 kişi çalışmaya dahil edildi. Toplam 26 sorudan ve 3 bölümden oluşan anket formu hazırlandı. SPSS 17.0 programı kullanılarak veriler istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Katılımcıların %78 'i yaşlı istismar ve ihmaliyle karşılaşmasına rağmen %64'ü daha önceden yaşlı ihmal ve istismarına yönelik bildirimde bulunmamıştır. Bildirimde bulunmama sebeplerine bakıldığında, katılımcıların %41'i kendini yeterli hissetmemekte, %27'si ise nasıl yapılacağını bilmemektedir. Ayrıca, yaşlı ihmal ve istismarı konusunda; katılımcıların %73'ünün mezuniyet öncesi eğitim ve %87'sinin mezuniyet sonrası herhangi bir eğitim almadıkları görülmektedir. Sonuç: Bu çalışmada acil servis çalışanların yaşlı istismar ve ihmali ile sık karşılaşmalarına rağmen az oranda tanı koydukları, tanı konulanların ise az rapor edildiği görülmektedir. Bu duruma acil servis sağlık çalışanlarının konuyla ilgili bilgi eksikliği olması ve dolayısıyla kendini bu konuda yeterli hissetmemesi neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Attitudes and Knowledge of Emergency Medicine Healt Care Professionals Toward Elder Abuse and Neglect Introduction: Elder abuse is a significant public health problem. The population of elder people is increasing steadily. According to World Health Organization (WHO), by the year 2050, it is expected that the number of elder people would have come up to 20 percent of world population. Although the elder abuse and neglect prevalence is higher than supposed, it is much lower to identify and report these cases, especially in emergency medicine departments. The aim of this study is to assess the knowledge and attitudes of emergency medicine health care professionals toward the identification and management of elder abuse and neglect cases. Methods: This cross-sectional descriptive study was performed in two universities and two training and research hospitals' emergency departments in Ankara. The research tool was a 26-item questionnaire that was applied on 184 emergency medicine health care professionals including doctors, nurses, emergency medicine technicians. Analysis was completed with SPSS 17.0. Results: Although 78% of participants had identified an abuse elder person before, 64% of them have never reported about elder abuse. The main reasons of not reporting are not to feel proficient (41%) and not know how to do that (27%). Significant percent of responders answered that they haven't had any education about elder abuse and neglect in undergraduate education (73%) and post-graduate education (87%). Conclusion: This study indicates that emergency medicine health care professionals confronts with abused elder frequently but they abstain from reporting these cases because they feel lack of knowledge about elder abuse and neglect especially.