Çalışma sermayesi yönetiminin işletme kârlılığı üzerine etkileri: BİST'de kayıtlı işletmeler üzerinde bir araştırma
The effect of working capital management on firms' profitabiltiy: A research on campanies listed on borsa Istanbul
- Tez No: 433599
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL FETTAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Number of Days Account Receivables, Number of Days Inventories, Number of Days of Account Payables, Cash Conversion Cycle, Return on Asset
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmanın amacı,BİST'de gıda ve içecek sektöründe yer alan 26 adetişletmeninçalışma sermayesi yönetimi ile işletmenin kârlılığı arasında bir ilişkinin olup olmadığını araştırmaktır. Bu araştırma 2009-2014 yılları arasında BİST'de kesintisiz bir şekilde yer alan gıda ve içecek sektöründe faaliyet gösteren 26 tane işletmenin yıllık verilerinden oluşan toplamda 148 veri üzerine uygulanmıştır. Bu çalışmada, işletme sermayesi yönetimi ile işletmenin kârlılığı arasında ilişkiyi ortaya koymak için araştırmada bağımlı değişken olarak aktif kârlılığı ele alınmıştır. Analizde kullanılan bağımsız değişkenler işletme sermayesi yönetimi değişkenleri yani alacak tahsil süresi, stok tutma süresi, borçlar ödeme süresi ve nakit dönüşüm süresi olarak analize dahil edilmiştir.İşletme büyüklüğü ve satışlardaki artış ise kontrol değişkenleri olarak kullanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre alacak tahsil süresi, stok tutma süresi, ticari borç ödeme süresi ve nakit dönüşma süresi bağımsız değişkenlerin istatistiksel olarak aktif kârlılığı üzerinde negatif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuşken, işletmenin büyüklüğü ve satışlardaki artış değişkenleri ile aktif kârlılığı üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Anahtar Kelimler: Alacak Tahsil Süresi, Stok Tutma Süresi, Borç Ödeme Süresi, Nakit Dönüşme Süresi, Aktif Kârlılığı
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between working capital management and it's impact on profitabiltiy of 26 companies listed BİST food and beverage industry. In this study is used data collected from 26 companies listed BİST food and beverage sector showing a seamless activity period between 2009-2014 and it has been applied 148 observation years of data. In this study, to determine relationship between working capital management and profitabiltiy return on asset is used as dependent variable while indepedent variables used number of days account receivables, number of days inventories, number of days of account payables and cash conversion cycle. Besides, firm size and sales growth are used as control variable. The emprical result of this study shows that, there is significant negative relationship between number of days account receivables, number of days inventories, number of days of account payables, cash conversion cycle and return on asset. But, there is significant positive relationship between firm size, sales growth and return on asset.