Adalet(sizlik) kavramının Aşık şiirine yansımaları
Justice/injustice of the concept's reflections in Aşık poems
  1. Tez No: 433604
  2. Yazar: AYŞENUR ÇÖMLEKCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Başkaldırı, Sosyal İsyancı, Âşık, Halk Şiiri, Justice, Rebel, Bandists, Âşık, Folk Poem
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Tez çalışmamız adalet ve felsefe, adalet ve tarih, adalet ve edebiyat olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır. Adalet kavramı doğrultusunda âşık şiiri içerisindeki şiirler incelenmiş, bu şiirlerin tarihi arka planları araştırılmış, felsefi adalet görüşleri üzerinde durulmuştur. Halk şiirimizin görülme sahası Osmanlı toprakları (Anadolu) üzerinde halkın adaletsizliklerle karşılaşması sonucu başlattığı ayaklanmaları inceledik. Başkaldırıların siyasi, ekonomik ve sosyo-kültürel sebepleri üzerinde durduk. Anadolu'daki halk hareketlerinin nedenleri ve karakterlerini işledik. Toplumsal edebiyat ürünlerinin ortaya konmasındaki arka planı göstermek istedik; bu yüzden yöneten ve yönetilen ilişkilerini inceledik. Nedeni isyanlar olan şiirler, adalet/sizlik şiirleri olarak değerlendirilmiş ve örnekler verilmiştir. Folklorun diğer sosyal bilimler ile ilişkisi incelenmiştir ve yararlandığımız diğer disiplinler ile ilişki kurulabilmesi istenmiştir. Edebiyat biliminin gerçekçilik ve toplumsallık ile ilişkisi üzerinde durulmuştur. Toplumun prototipi olan Âşık tipininin tanımı yapıldıktan sonra Âşık Şiiri'nin tarihi gelişimi verilmiş ve Âşıklardan ve adalet şiirlerinden örnekler verilerek çalışmamız sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our thesis consists of three main parts as a justice and philosophy, justice and history, justice and literature. Âşık poems in the poetry examined in accordance with the concept of justice, researched historical backround of this poem and focused on philosophical justice We analyzed the insurgency launched as a result of the encounter with the public injustice at seen our folk poetry course Ottoman territory (Anatolia). We emphasized political, economic and socio-cultural reasons of the riots. We processing the causes of people's movement and character in Anatolia. We wanted to show the expose of backround of social literary product; that's why analyzed to directed and managed relationships. The poems causes of rebels has been critises as justice/injustice poems and examples are given as poems. Folklore's relationship with other social sciences has been examined and make relationship has been wanted with the other disciplines we used. A literature science's relationship with the realism and socialite are emphasized. Society's prototype is who âşık type has been definationed. After, âşık poems's historical devolopments has been writtenand aşıks and justice poems examples has been written and our thesis was completed.