Kurum içi iletişim ve çatışma eğiliminin bazı değişkenler açısından incelenmesi: Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü örneği
Examining some of the variables in terms of internal communications and conflict tendencies: Tarsus District Police Department sample
- Tez No: 433791
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Türk Polis Teşkilatı, Kişilerarası İletişim, Kurum (Örgüt) İçi İletişim Tutumları, Çatışma Eğilimi Tutumları, Turkish National Police, Interpersonal Communication, Internal Communication Attitudes, Conflict Tendencies Attitudes
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada, Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü personelinin kurum içi iletişim ve çatışma eğilimi tutumlarının cinsiyet, yaş, medeni durum, meslekteki hizmet süresi, eğitim durumu, çalışılan birim, haftalık mesai saati, hobi durumu, mesleği seçme nedenleri, mesleği değiştirmek isteyip istemediği değişkenlerine göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma evrenini 2015 yılı içerisinde Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde görevli personel oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemine evrenden 'Random Yöntemi' yoluyla seçilen, 33'ü (% 13) kadın, 221'i (% 87) erkek toplam 254 polis dâhil edilmiştir. Araştırmada veriler sosyo demografik bilgilerin yer aldığı 'Kişisel Bilgi Formu (KBF)'yla elde edilmiş olup, Işık (2005) tarafından geliştirilen Kurum İçi İletişim Ölçeği (KİÖ) ile Dökmen (1986) tarafından geliştirilen 'Çatışma Eğilimi Ölçeği (ÇEÖ)' kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde bağımsız değişkenlere göre, ölçeklerden elde edilen tutum puanlarının aritmetik ortalamaları, standart sapmaları ve varyans analizi yapılmıştır. Sayısal değişkenlerin karşılaştırılmasında, ikili gruplar için“t testi”, ikiden fazla gruplarda“tek yönlü varyans analizi (ANOVA)”uygulanmıştır. Varyans analizi sonucunda çıkan“F”değerinin anlamlı çıkması durumunda, ortalamalar arası farkın kaynağını bulmak için“Tukey Testi”uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular; Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü personelinin kurum içi iletişim tutumlarının çalışılan birim, haftalık mesai saati, mesleği seçme nedeni, mesleği değiştirmek isteyip/istemediği durumları arasında anlamlı farklar bulunduğu şeklindedir. Bu farklılıklara göre, operasyonel birimlerde çalışan polislerin polis merkezleri, trafik hizmetleri ve büro hizmetlerinde çalışan polislere göre kurum içi iletişim tutumlarının olumlu yönde daha yüksek olduğu; haftalık mesai saatlerine göre, haftada 40-59 saat süreyle çalışan polislerin haftada 60-79 saat süreyle ve 80 saat ve üzeri süreyle çalışan polislere göre kurum içi iletişim tutumlarının olumlu yönde daha yüksek olduğu; ailesinin isteği ile mesleği seçen polisler ile başka bir şansı kalmadığı için mesleği seçenler ve ekonomik koşullardan dolayı mesleği seçenlere göre kurum içi iletişim tutumlarının olumlu yönde daha yüksek olduğu; mesleklerini değiştirmek istemeyen polislerin, mesleklerini değiştirmek isteyen ve yorum yok yanıtını veren polislere göre kurum içi iletişim tutumlarının olumlu yönde daha yüksek olduğu bulgularına ulaşılmıştır. Araştırma bulgularına göre; polislerin yaşamış oldukları kurum içi iletişim tutumlarının çalıştıkları birimlere, çalışma sürelerine göre farklılaştığı, bu farklılaşmaların nedeni olarak, çalışma şartlarının ve koşullarının etken olduğu yönetsel açıdan tartışılmıştır. Kurum içi iletişim tutumlarında yaşanan bir diğer farklılaşma, mesleği değiştirmek isteyen polislerde yaşanmaktadır. Bu doğrultuda, yönetsel açıdan polislerin yaşamış oldukları sıkıntıların neler olduğu, mesleğe girdikten sonra meslek içindeki beklentilerini olumsuz yönde etkileyen faktörlerin belirlenmesi konularında değerlendirilmelerde bulunulmuştur. Araştırma bulguları, literatür ışığında yönetsel açıdan tartışılarak yorumlanmış ve çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, Tarsus District Police Department staffs' internal communication and conflict tend attitudes of gender, age, marital status, working time in job, education level, department, weekly working hours, hobby status, reasons for choosing the job and whether want to change the job or not that differentiating according to the variables were examined. This research is descriptive study that uses universe from Tarsus District Police Department in 2015. Sample universe of survey consist of 254 police officers, 33 from female (13 %) and 221 from male (87 %), selected by the Random Method. In this research, socio demographic information of participants were collected by Personal Information Form, Internal Communication Scale were developed by Işık (2005), and Conflict Tendency Scale were developed by Dokmen (1986) were used. During the analyses of survey results, arithmetic averages, standart deviations and variation analysis of attitude points extracted from the scales with respect to independent variables were used. For comparing numeric variables, 't test' for pairs, and 'one way variation analysis (ANOVA)' for groups more than two were used. Where the 'F' value of variation analysis was meaningful, 'Dunet-C' test was utilized for finding the source of the differences between averages. The findings obtained in the study; The unit studied the attitudes of internal communication Tarsus District Police Department staff, weekly working hours, reason for job selection, whether want to replace the professional/or not as significant differences between the situations in which it is stated. Based on these differences, operational police units, working in the police stations, traffic services and office premises by the police communication services in the attitudes of employees was higher in the positive direction; according to the weekly working hours, 40-59 hours a week working for 60-79 hours a week and 80 hours and higher police officers and over by police for running internal communication attitudes was higher in the positive direction; with the request of the police family who chose the profession because of the occupation and the economic conditions for the stay selects another chance to choose a profession based on in internal communication attitudes was higher in the positive direction; the police want to change their profession, according to police who want to change their profession and that the response does not comment on the positive aspects of internal communication attitude that has achieved higher results. Research findings of the survey indicate significant differences between attitudes of internal communications depending on the departments and working time, as the cause of these variations, working conditions and terms of factors that are discussed in terms of management. Another variation of difference in internal communication attitude, experienced in police groups that want to change the job. In this respect, the administrative point of view that what the difficulties they have experienced police officers, after entering the job to determine the factors that affect negatively the expectations that have been made in vocational subjects assessed in studies.