Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı kuruluşlarda psikososyal destek hizmeti alan çocukların bu hizmete ilişkin algıları
The perceptions of children who receive psychosocial support services in institutions of th ministry of family and social policies regarding those services
- Tez No: 434291
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ DEMİRÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Çocuk Destek Merkezi, Psikososyal Destek Hizmeti, Suç Mağduru Çocuk, Suça Sürüklenen Çocuk, Children Support Center, Psycho-Social Support Services, Child Victim Of Crime, Juvenile Pushed To Crime
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu araştırmanın amacı 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu gereğince haklarında Bakım Tedbiri/Acil Koruma Karar verilen suç mağduru veya suça sürüklenen çocukların Çocuk Destek Merkezlerinde yararlanmış oldukları psikososyal destek hizmetine ilişkin düşüncelerini anlamaktır. Bu bilgiler ışığında çocukların beklentilerinin karşılanabilmesi için psikososyal destek hizmetinin ve sosyal hizmetlerin geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmaktadır. Karma araştırma modeliyle tasarlanan araştırmada, nicel olarak dosya tarama formu yardımıyla ile çocukların ve sosyal çevrelerinin demografik bilgileri ve psikososyal destek programı kapsamında yapılan müdahaleler değerlendirilmiş; nitel olarak ise yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla suç mağduru 10 kız çocuğu ve 6 suça sürüklenen erkek çocuğu ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Dosya tarama ve görüşmeler neticesinde elde edilen veriler kuramsal bilgiler temelinde analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları; çocukların kendilerine ve ailelerine, kuruluşa gelişleri, kuruluşta kalışları ve geleceğe ilişkin algıları ana başlıkları altında yorumlanmıştır. Araştırma sonuçları, psikososyal destek hizmetinin suç mağduru veya suça sürüklenen çocuklar için önemli ve ihtiyaç duyulan bir hizmet olduğunu ancak ÇODEM'lerin işleyişinde farklılıkların olduğunu ve aksaklıklar ile karşılaşıldığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda çocukların değerini ortaya çıkaran, bireyselliklerini sağlayan pratiklerin psikososyal destek hizmetinde öne çıkarılmasına ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır. Çocuklar ile yapılan görüşmelerde, suç mağduru veya suça sürüklenmenin temelinde anne-babanım tutum ve davranışlarının yattığı, aile ilişkilerinin yüksek önem taşıdığı ortaya çıkmıştır. Suç mağduru veya suça sürüklenen çocukların bir döngünün sonucunda koruma ve bakım altına alındığının, bu anlamda Çocuk Koruma Sisteminin bir bütün olarak ele alınmasının ve yapısal değişikliklere gidilmesinin önemli taşıdığı görülmüştür. Araştırmanın en önemli sonuçlarından birisi, çocuklara yönelik hizmetlerin geliştirilmesinde ve uygulanmasında ancak çocukların deneyimlerini anlayan ve düşüncelerini ortaya çıkaran nitelikli çalışmalar ile iyileştirilebileceğidir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is understanding the thoughts of children, who are either victims of a crime or driven to it, about the psychosocial support services they benefit from in Children Support Centers in accordance with regulations protection order of 5395 Child Protection Act. With this information, the research is offering suggestions to improve the psychosocial support services and social works in order to meet expectations of the children. The resesarch was designed with mixed methods. During data collection procedures, the demographic information of both children and their social environment and interventions within psychosocial support services have been evaluated by screening children's personal files quantitatively and interviwing with 10 girls who are victims of crime and six children who are pushed to crime with the help of semi-structured interview form qualitatively. The data which were collected by scanning files and interviews were analyzed on the basis of theoretical knowledge. Research results were analyzed under the major headings like the children's perseption of themselves and their families, coming to the institution, staying in the institution and planning future. Research results showed that psycho-social support services are important and ncessary for children who are either victims of crime or pushed to crime but there are differences and inconveniences in the process of Children Support Centers. In this context, it has been deduced that in psycho-social support services that emphasize the practices that reveal the value and individuality of children are needed. In interviews with children it has been revealed that the underliying causes of the existence of children who are either victims of crime or pushed to crime are attitudes and behavior of parents and family relations. These children are put under protection and care as a result of this cycle. In this sense, it is seen that tackling the whole Child Protection System and going to stcructural changes are crucial. One of the most important results of the research is that the quality works which are aware of children's experiences and able to reveal children's thoughts are necessary to improve and implement the services for children.