Türkiye'de ortaokul ders kitaplarında militarizm: 1980-2013
Militarism in secondary school textbooks in Turkey: 1980-2013
- Tez No: 434317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. METE KAAN KAYNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Militarizm, Eğitim, Ortaokul, Ders Kitabı, Darbe, Ordu, Söylem, Militarism, Education, Secondary School, Textbooks, Coup d'etat, Military, Discourse
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Militarist algının nesilden nesle aktarılmasında önemli bir yeri olan eğitim, yalnızca zorunluluk içermesiyle değil, kullandığı araç-gereçler vasıtasıyla da bu algının yerleşmesinde oldukça etkilidir. Bu tezin verilerini oluşturan ders kitapları ise, militarist öğelerin yerleştirilmesi ve içselleştirilmesi için incelenen temel araçlardır. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı çok yakın bir tarihte tabu olmaktan sıyrılan ordu ve militarizm üzerine araştırma yapmak ve militarizmin, onun temel taşıyıcısı olan eğitim üzerinden ve özelde ders kitapları ile nasıl yeniden ve yeniden üretildiğini ortaya koymaktır. Araştırmanın sonunda ortaya konulmak istenen amaç, ders kitaplarında yer alan militarist sembollerin nasıl söyleme döküldüğünü ve bu söylemlerin öğrenciler üzerinde oluşturduğu algıyı ortaya koymaktır. Son tahlilde ise nihaî amaç, ders kitaplarında yer alan militarist söylemlerin farklı yıllarda değişiklik gösterip göstermediğini ve bunların sebeplerini tahlil ederek militarist söylemleri sona erdirebilmek adına neler yapılabileceği üzerinde durmaktır.
Özet (Çeviri)
Education that has an important place in transference the militaristic perception from generation to generation, is very effective in the settlement of this perception through the instrumentality of tools which it uses, not only contains obligation. Textbooks that make data of this thesis are the basic tools of study for the establishment and internalization of the militaristic components. In this context, this thesis underlines two points: Conducting research about militarism which is not a taboo anymore and conducting research about how militarism gets reproduced repeatedly through education particularly with the help of textbooks. The purposeses at the end of this study are to exhibit the display of the militaristic symbols in textbooks and the perception of symbols by students. In the final analysis, the ultimate aims are to state if the militaristic rhetoric which is found in textbooks shows a change from year to year or not and analyse the reasons for them and stress what can be done in order to end militaristic rethoric.