Üniversite öğrencilerinin demografik özelliklerinin şehir markalaşması ve pazarlaması boyutlarında oluşturduğu farklılığın belirlenmesi
Determination of the differences that create the demographic characteristics of city branding and marketing of university students size
  1. Tez No: 434431
  2. Yazar: FIRAT AYDİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TOKSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Markalaşma, Şehir Pazarlama, Şehir Markalaşması, Üniversite Şehri, Branding, City Marketing, City Branding, University City
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİNİN ŞEHİR MARKALAŞMASI VE PAZARLAMASI BOYUTLARINDA OLUŞTURDUĞU FARKLILIĞIN BELİRLENMESİ AYDİL, Fırat İşletme Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Murat TOKSARI Haziran 2016, 128 sayfa Günümüzde ulusal ve uluslararası marka değerine ulaşmış büyük şirketlerin pazara sürdükleri ürün ya da hizmetlerine maksimum düzeyde avantaj sağlamak amacıyla sürdürdükleri marka olma stratejileri, aynı avantajlardan faydalanmak isteyen şehirler tarafından da taklit edilmeye başlanmış olup, şehrin markalaşması ve pazar payının büyümesi adına şehir yönetimlerince hızla yeni stratejiler belirlenmeye başlanmıştır. Bilinmeyenin seçilmek için bir alternatif olmadığı düşünüldüğünde, bilinmeyen bir şehrin de öğrenciler tarafından tercih edilmeyeceği söylenebilir.“Üniversite Öğrencilerinin Demografik Özelliklerinin Şehir Markalaşması ve Pazarlaması Boyutlarında Oluşturduğu Farklılığın Belirlenmesi”adlı yüksek lisans tezi ile, günümüzde trend olan şehirlerin markalaşması ve pazarlanması sürecinde, Niğde iline uygulamalı olarak, Niğde Üniversitesi öğrencilerinin demografik özelliklerinin farklılıklarının ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu konuya neden olan düşünceyse, Niğde ilinin kalkınmada birinci öncelikli illerden biri olması ve Niğde'nin; Nevşehir, Adana, Konya ve Kayseri gibi markalaşmış ve kalkınmış şehirlere coğrafi açıdan komşu olmasından kaynaklanmaktadır. Tez çalışmasına konu olan Niğde Üniversitesi öğrencilerinden; eğitim sürelerinin uzun olması ve eğitim gördükleri birimin şehir merkezinde olması nedeniyle kolayda örnekleme yöntemi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve İletişim Fakültesi ile Niğde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrencileri üzerinde çalışılmasına karar verilmiştir. Anket uygulanacak öğrencileri kolayda örnekleme yöntemiyle belirledikten sonra toplam 500 adet anket uygulanmış ve 446'sı değerlendirmeye alınmıştır. Anket verileri, SPSS ortamına aktarılarak yüzde analizi, faktör analizi, mann whitney u ve kruskal wallis testleri uygulanmıştır. Anketlerden elde edilen veriler neticesinde, tez çalışması ile ilgili sonuç ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS DETERMİNATİON OF THE DİFFERENCES THAT CREATE THE DEMOGRAPHİC CHARACTERİSTİCS OF CİTY BRANDİNG AND MARKETİNG OF UNİVERSİTY STUDENTS SİZE AYDİL, Fırat Business Adminisration Supervisor: Associate Proffessor Murat TOKSARI June 2016, 128 pages. Nowadays, big companies having recognaised trademark status at national and international level, use to maintain brand strategies in order to take maximum advantage from the product or services launched in market. The cities interested to attaind same benefits, starts to copy and apply the same strategies. In order to make city a brand for capturing and expanding the market share new strategies have been developed. Incase considering anonymous selection, while having no alternative, unknown cities will also not be selected by the students. In my graduate thesis entitled ''Determination Of The Differences That Create The Demographic Characteristics Of City Branding And Marketing Of University Students Size.'' studies was aimed to explore the role of the students of Niğde University; while targeting Niğde as practical province undergoing with the current process of branding and marketing. The reason for this development is that Niğde province is among one of the highest priority provinces. Furthermore, Niğde is in the adjacent of branded and developed cities such as Nevşehir, Adana, Konya and Kayseri which are geographically situated in the neighbor of it. The university students have to go long training period and the apperance of Niğde as central province were targeted as thesis subject. It was decided to collect samples from the students of Faculty of Economics and Administrative Sciences, Faculty of Engineering, Faculty of Science and Literature, Faculty of Education, Faculty of Agricultural Sciences and Technology, Faculty of Architecture and Communication and Vocational School of Technical Sciences Niğde using Random sampling method. After collecting 500 sample using Random sampling method, 446 samples were taken under consideration for assessment. The surved data were subjected for percentage analysis, factor analysis, Mann Whitney U and Kruskal-Wallis test using SPSS program. The obtained results were discussed in the results and discussion section of the thesis.