Batı Makedonya'da maddi olmayan kültür mirası
Cultural heritage in the Western Macedonia
  1. Tez No: 434500
  2. Yazar: İSMAİL HİLAL SİPAHİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DEMİREZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya, İnanç, Kültür, Miras, Macedonia, Belief, Culture, History, Tradition
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Sosyoloji biliminin alt araştırma alanlarından biri kültürdür. Ziya Gökalp, kültür kavramını, Batı Medeniyeti'ne karşı Türk Milleti'nin kendini koruyabileceği bir sığınak olarak ortaya koymuştur. Ona göre medeniyet bütün insanlığın ortak malı olduğu için, onu almakta bir beis yoktur. Ancak her milletin kültürü farklı biçimlerde tezahür etmektedir, değişim yaşayan medeniyetlerin birbirinden farklı olmasındaki en önemli etken olan kültürün medeniyetleri şekillendirdiğini söyleyebiliriz. Maddi olmayan kültür mirası bir gruba ya da topluma ait önceki kuşaklardan miras kalan, halen korunan ve yararlanmaları için gelecek kuşaklara bırakılan somut olmayan özelliklerdir. Makedonya'da; farklı millet, farklı dinlerin tarih boyu birlikte yaşayarak oluşturdukları birikimin, zengin bir kültür mirasına zemin hazırladığını ifade edebiliriz. Batı Makedonya'daki maddi olmayan kültür zenginliğini oluşturan farklı millet ve inançlara mensup olan toplulukların, asırlarca kendi kültürlerini korudukları aynı zamanda temel inançlara değinmeden ortak kültür alanlarının oluştuğunu da görmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Culture is one of the sub-research areas of sociology. Ziya Gökalp defines culture as a nest for Turkish nation in protecting itself from Western Civilization. According to him, since civilization belongs to all humanity as common material, it is not a problem if one takes it. But, each culture reflects itself in different forms, it can be argued that culture, which is the most important factor of differences from each other in transforming civilizations, shapes civilizations. Non-material cultural heritage is unconcrete characteristics inherited to a group or society from previous generations, protected today and transferred to next generations in order to benefit from it. In Macedonia; it can be said that accumulation formed by different nations, different religions living together in the course of history provide a ground for a rich cultural heritage. In the Western Macedonia, it is noted that groups having different nations and beliefs forming non-material cultural richness have protected their own cultures for centuries, moreover, common areas of cultures are formed without mentioning basic beliefs.