Katılımcı demokrasi ve kent hakkı çerçevesinde Çanakkale'de yerel siyaset
Local politics in Çanakkale within the scope of participative democracy and right to the city
- Tez No: 434535
- Danışmanlar: PROF. DR. ADALET ALADA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Katılımcı Demokrasi, Kent Hakkı, Yerel Yönetim, Yerel Siyaset, Participative Democracy, Right to the City, Local Administration, Local Politics
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 283
Özet
Bu araştırmada kent hakkı ve katılımcı demokrasi kavramlarının yerel siyasete etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. 1990'ların ortalarından itibaren yerel yönetimlerin önemli araçlarından biri haline gelen katılımcılık ilkesiyle birlikte, kentsel mekânı dönüştürmeyi hedefleyen büyük ölçekli projelere karşı örülen kent hakkı talebi, bu tezin tartışma konuları olmuştur. Bu tezin araştırma sahası olarak Çanakkale seçilirken Çanakkale'nin bugün de izleri sürülebilen politik kültürü incelenmiş ve yerel siyasi tartışmalar ele alınmıştır. Çalışmanın ana eksenini ise, 1990'ların başından itibaren yerel yönetim ve sivil toplumun birlikte yürüttüğü katılımı önceleyen çalışmalarla, kentsel büyüme baskısıyla geliştirilen projelere karşı, kent hakkı talebi etrafında örülen kentsel mücadeleler oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this research is, to analyze the local government within the scope of conceptual framework of the right to the city and participative democracy. Since mid 1990s participation has become main tool of the municipalities and urban social movements have been organized around the right to the city demand against the development projects. Therefore in this research these topics are intended to scrutinize. Political culture and political debates of Çanakkale, which is chosen as a research field, is analyzed. The main topics of this dissertation is the participative projects which were done by Canakkale Municipality and NGOs together and the urban social movements which have been organized around the right to the city demand against the development projects since the beginning of 1990s.