Farklı fındık çeşitleri iç meyve zarının in-vitro gaz üretim metodu ile sindirilebilirliğinin ve metabolize edilebilir enerji değerlerinin belirlenmesi
The determination of metabolisable energy and the digestibility of the fruit inner membrane of varieties of hazelnuts by in-vitro gas production method
- Tez No: 434602
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivitesi, fındık iç meyve zarı, in-vitro gaz üretim metodu, metabolize edilebilir enerji, organik madde sindirilebilirliği, Antioxidant activity, hazelnut fruit inner membrane, in-vitro gas production, metabolizable energy, organic matter digestibility
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
FARKLI FINDIK ÇEŞİTLERİ İÇ MEYVE ZARININ İN-VİTRO GAZ ÜRETİM METODU İLE SİNDİRİLEBİLİRLİĞİNİN VE METABOLİZE EDİLEBİLİR ENERJİ DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ Amaç: Farklı fındık çeşitlerinin fındık iç meyve zarının ruminant beslemede kaba yem kaynağı olarak kullanılabilmesi için in-vitro gaz üretim sistemi ile organik madde sindirilebilirliğinin ve metabolize edilebilir enerji değerlerinin ve spektrofotometrik metot ile antioksidan aktivitesinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: 2015 yılının Temmuz ve Ağustos aylarında fındık işleme fabrikasından temin edilen üç farklı fındık çeşidinin (yuvarlak fındık(YF), sivri fındık (SF) ve badem fındık(BF)) iç meyve zarlarının ham besin maddeleri analizleri AOAC' de belirtilen yöntemlere göre yapıldı (AOAC, 2006). % OMS ve ME in-vitro gaz üretim metodu ile bulunan gaz üretiminden hesaplandı. Antioksidan aktivitesi spektrofotometrik metot (Khan ve ark., 2012) ile belirlendi. Bulgular: Farklı fındık çeşitlerinin (YF,SF,BF) iç meyve zarlarının ham besin maddeleri miktarları sırasıyla OM (% 87,83; 87,81 ve 87,78), HP (% 5,97; 5,93 ve 5,89), NDF (% 30,30; 30,29 ve 30,29), ADF (% 48,68; 48,67 ve 48,66) ve ADL (% 25,43; 25,43 ve 25,39) olarak bulundu. YF,SF ve BF fındık iç meyve zarlarının 24 saatlik inkübasyonlarından hesaplanan OMS değerleri sırasıyla % 22,04; 22,40 ve 22,74, MEGÜ değerleri sırasıyla 3,69; 3,75 ve 3,79 MJ/kg KM olarak belirlendi. Üç farklı fındık çeşidinin iç meyve zarı örneklerinin antioksidan akivitesi sırasıyla 94,60; 94,54 ve 94.52 IC 50 mg/mL olarak bulundu. Sonuç: Fındık iç meyve zarının çeşitlerine göre belirlenen ham ve gerçek besin değerleri dikkate alınarak ruminantlar için yeni alternatif bir kaba yem kaynağı olarak değerlendirilebileceği, bunun yanında zengin antioksidan içeriği bakımından da gerek ruminantlar gerekse tek mideliler için yem katkısı olarak kullanılabileceği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
THE DETERMINATION OF METABOLISABLE ENERGY AND THE DIGESTIBILITY OF THE FRUIT INNER MEMBRANE OF VARIETIES OF HAZELNUTS BY IN-VITRO GAS PRODUCTION METHOD Aim: The aim of this study is to estimate the digestibility of the fruit inner membrane of varieties of hazelnuts by in-vitro gas production method and to investigate their antioxidant activity by spectrophotometric method to recommend hazelnut fruit inner membrane as an alternative feed source of roughage in ruminant nutrition. Material and Method: In July and August 2015, the fruit inner membrane of three varieties of hazelnuts (round hazelnuts, spired hazelnuts, almond hazelnuts) were provided from hazelnut processing factory and their proximate analysis was carried out by AOAC (AOAC, 2006). OMD and ME values of hazelnut fruit inner membranes estimated from gas measured by in-vitro method (Menke and Steingass, 1988). Their antioxidant activity were determined by spectrophotometric method (Khan ve ark., 2012). Results: Crude nutrient values of the fruit inner membrane of three varieties of hazelnuts (round hazelnuts, spired hazelnuts, almond hazelnuts) were found OM (87.83, 87.81 and 87.78 %), CP (5.97, 5.93 and 5.89 %), NDF (30.30, 30.29 and 30.29%), ADF (48.68, 48.67 and 48,66 %) and ADL (25.43, 25.43 and 25.39 %) respectively. OMD from 24 h incubation time of round hazelnuts, spired hazelnuts, almond hazelnuts were 22.04, 22.46 and 22.74 %, MEGP values were 3.69, 3.75 and 3.79 MJ/kg DM; and their antioxidant activity values were 94.60, 94.54 and 94.52 IC 50 mg/mL respectively. Conclusion: The fruit inner membrane of varieties of hazelnuts may be considered as an alternative roughage for ruminant nutrition, due to their crude and true nutrient values. Moreover, hazelnut fruit inner membrane has a rich antioxidant content and It may be used as a feed additive for both ruminant and non-ruminants animals.