Pikrozid-2'nin ratlarda iskelet kasında iskemi-reperfüzyon hasarına karşı etkisi
The Effect of Picroside-2 against the ischemia-reperfusion damage of skeletal muscles on rats
- Tez No: 434651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA TATAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi Reperfüzyon, Pikrozid II, Alt Ekstremite İskelet Kası, Ischemia Reperfusion, Picroside II, Hind Limb Skeletal Muscle
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Pikrozid II'nin Ratlarda İskelet Kasında İskemi Reperfüzyon Hasarına Karşı Etkisi; Alt ekstremite iskemi-reperfüzyon hasarı sık ve önemli bir fenomendir. Bu tip hasarlarda doku ve hücrelerde pek çok yapısal ve fonksiyonel bozukluklar gözlenmektedir. İskemik dokunun kanlandırılmasından sonra ortaya çıkan reperfüzyon hasarının tedavisine yönelik bilimsel çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada ratlarda iskemi reperfüzyon sırasında pikrozid II'nin iskelet kası üzerine etkisinin değerlendirmeyi amaçladık. Ratlar her biri altı hayvandan oluşan 4 gruba ayrıldı (sham, I/R, sham + Pikrozid II ve İ/R + Pikrozid II). İ/R grubunda infrarenal abdominal aorta atravmatik mikrovasküler bir klemple oklude edildi. Klemp 120 dk sonar çıkarıldı ve 120 dk daha reperfüzyon sağlandı. Uygun gruplardaki (sham + Pikrozid II, İ/R + Pikrozid II grupları) hayvanlara Pikrozid II (10 mg·kg-1) intraperitoneal yolla uygulandı. Tüm ratlara intraperitoneal ketamin (100 mg·kg-1) uygulaması ve abdominal aortadan kan alarak ötenazi yapıldı. Çalışmanın sonunda TAS (total antioxidant status), TOS (total oxidant status) seviyelerini belirlemek amacıyla iskelet kası dokusu çıkarıldı ve apoptozis TUNEL yöntemiyle değerlendirildi. TOS enzim aktivitesi İR grubunda K ve İR-P gruplarına göre anlamlı yüksek olarak bulundu (p=0.014, p=0.005, sırasıyla). TAS enzim aktivitesi İR grubunda K ve İR-P gruplarına göre anlamlı yüksek olarak tespit edildi (p=0.007 p=0.005, sırasıyla). TUNEL testi Pikrozid II'nin hücre nekrozunu azalttığını ortaya koydu. Sonuçlar Pikrozid II'nin iskemi reperfüzyon hasarını engellemede kritik bir rol oynadığını desteklemektedir. İleri deneysel ve klinik çalışmalar bu bulguların deneysel ve klinik öneminin ve olayın moleküler mekanizmasının değerlendirilmesi ve netleştirilmesi için gereklidir.
Özet (Çeviri)
Effect of Picroside II in Rats Subjected to Hind Limb Ischemia Reperfusion Injury; Ischemia reperfusion injury (I/R) in hind limb is a frequent and important clinical phenomenon. Many structural and functional damages are observed in cells and tissues in these kinds of injuries. The scientific studies for the treatment of reperfusion injury after perfusion of ischemic tissue have been increasing day by day. In this study, we aimed to evaluate the effect of Picroside II on skeletal muscle during I/R in rats. Rats were randomly divided into four groups – each containing six animals (sham, I/R, sham + picroside II, and I/R + picroside II). The infrarenal section of the abdominal aorta was occluded with an atraumatic microvascular clamp in I/R groups. The clamp was removed after 120 minutes and reperfusion was provided for a further 120 minutes. Picroside II (10 mg·kg-1) was administered intraperitoneally to the animals in the appropriate groups (sham + picroside II, I/R + picroside II groups). All rats were euthanized by intraperitoneal administration of ketamine (100 mg·kg-1) and taking blood from the abdominal aorta. At the end of the study, skeletal muscle tissue was obtained for determining total oxidant status (TOS) and total antioxidant status (TAS) levels and apoptosis was evaluated by TUNEL experiment. TOS levels were significantly higher in Group I/R, when compared with groups S and IR-P (p=0.014, p=0.005, respectively). TAS levels were significantly higher in Group I/R, when compared with groups S, IR-P (p=0.007 p=0.005, respectively). TUNEL assay revealed that Picroside II reduced cell necrosis. These results support that Picroside II plays a critical role to prevent I/R injury. Further experimental and clinical studies are needed to evaluate and clarify the molecular mechanisms of action and clinical importance of these findings.