Farklı arazi kullanımının mikrobiyal solunum üzerine etkisi
Effect of different territory usage on microbial respiration
  1. Tez No: 434963
  2. Yazar: FATMA BARDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TÜFEKÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, mikrobiyal solunum, farklı arazi, zamansal farklılık, Soil, microbial respiration, different territory, time difference
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Toprak İlmi ve Ekoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada; farklı arazi kullanımının mikrobiyal solunum üzerine etkisi araştırılmıştır. Aynı zamanda zamansal farklılığın ve farklı arazi kullanımının bazı toprak özellikleri ve mikrobiyal solunum üzerine etkisi belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan deney toprakları orman, fındık, kivi ve tarla alanlarından Temmuz 2015, Ekim 2015, Ocak 2016 ve Mart 2016 dönemlerinde alınmıştır. Çalışma kapsamında topraktaki kum, kil ve toz miktarı, pH, organik madde miktarı, toprak nemi ve mikrobiyal solunum belirlenmiştir. Çalışma kapsamında elde dilen veriler dikkate alındığında, kum (%46,63) orman, kil (%29,05) fındık, toz (%36,96) kivi, pH (7,33) tarla, organik madde (%4,48) miktarları ile mikrobiyal solunum değerlerinin (0,83 µg CO2–C g-1 toprak h-1) kivi ve toprak nemi (%30,03) miktarının ise tarla alanlarında en yüksek değerleri aldığı görülecektir. Yapılan varyans analizleri sonucu farklı arazi kullanımı kum, kil ve toz miktarı ve pH üzerinde tüm dönemlerde, organik madde miktarı üzerinde Mart 2016 dönemi hariç tüm dönemlerde ve toprak nemi Ocak 2016 dönemi hariç tüm dönemlerde önemli bulunmuştur. Buna karşın farklı arazi kullanım şekillerinin mikrobiyal solunum üzerinde etkili olmadığı istatiksel olarak ortaya konulmuştur. Yine yapılan varyans analizi sonucu zamansal farklılık kum miktarı üzerinde orman ve kivi alanları hariç tüm alanlarda, kil miktarı üzerinde fındık alanı hariç tüm alanlarda, toz miktarı üzerinde orman alanı hariç tüm alanlarda ve pH, organik madde miktarı, toprak nemi ve mikrobiyal solunum üzerinde ise tüm alanlarda önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, effect of different territory usage on microbial respiration was investigated. Also, the effects of time difference and different territory usage on some soil properties and microbial respiration was investigated. The experiment soils used in this study were taken from forest, hazelnut, kiwi, and field territories in July 2015, October 2015, January 2016, and March 2016. Sand, clay, and dust amount, pH, organic substance amount, soil moisture, and microbial respiration in the soil was determined in this study. According to parameters obtained in studies, the highest values were found sand (46,63% ) in forest territory, clay (29.05%) in hazelnut territory, dust (36,96%), pH (7,33), organic substance (4,48%), and microbial respiration values (0,83 µg CO2–C g-1 soil h-1) in kiwi territory, and soil moisture (30,03%) in field territory. According to results of variance analysis; during all periods different territory usage was found importantly for sand, clay, and dust amount, and pH, organic substance amount except March 2016, and soil moisture except January 2016. However, different territory usage was exhibited insignificant on microbial respiration according to statistical analysis. According to another variance analysis results; in all territories, time difference was found importantly for sand amount except forest and kiwi territories, clay amount except hazelnut territory, dust amount except forest territory, and pH, organic substance amount, soil moisture, and microbial respiration.