Otantik liderlik davranışının iş tatmini ve örgütsel bağlılığa etkisinin incelenmesi ve otel işletmelerinde bir araştırma
- Tez No: 435265
- Danışmanlar: PROF. DR. DERMAN KÜÇÜKALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Authentic Leadership, Job Satisfaction, Organizational Commitment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, İstanbul'da turizm sektöründe faaliyet gösteren 4 yıldız ve üzeri otel işletmelerinde çalışanların yöneticilerinin otantik liderlik davranışlarına ilişkin algılamalarıyla iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Özellikle yöneticilerin otantik liderlik davranışını ne ölçüde sergiledikleri ve buna bağlı olarak çalışanların algılamaları ve yaptıkları işlerine olan tutumları incelenmiştir. Çalışmada ayrıca, cinsiyete ve demografik özelliklere göre çalışanların otantik liderlik, iş tatmini ve örgütsel bağlılık algısındaki olası farklılıklar saptanmak istenmiştir. Öncelikle uluslararası ve ulusal ölçekte bir literatür taraması yapılmış, bunun sonucunda da Luthans ve Avolio'nun Otantik liderlik ölçeği (Authentic Leadership Questionnaire), Weiss ve arkadaşlarının Minnesota iş tatmini ölçeği ve Arzu Wasti'nin Allen ve Meyer'den uyarladığı ve geçerlik ve güvenilirliği test edilmiş olan örgütsel bağlılık ölçeği kullanılarak 276 otel çalışanından veri toplanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda SPSS 22 sürümü ile farklı istatistiksel yöntem (regresyon, korelasyon, Anova, t- testi ve doğrulayıcı faktör analizi) ve teknikler kullanılarak veriler analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate how employees who work four and above stars hotels that provides hospitality services in İstanbul, perceive their managers' authentic leadership behaviors and how this perception relates to the employees' job satisfaction and organizational commitment. In addition to above, study especially investigates if hotel executives manage hotel staff with authentic leadership skills and how such leadership impacts staff's management perceptions and their daily operations and work skills. As part of scope of this research, hotel employees approach to authentic leadership, job satisfaction, organizational commitment factors have been questioned and have been evaluated based on hotel employees' demographic and gender characteristics. In order to have compliant literature background for this study, an international and national publication and article searches have been tracked and referenced. As a result of those literature researches, Luthans and Avolio's Authentic Leadership Questionnaire, Weiss' Minnesota job satisfaction scale and Arzu Wasti's organizational commitment scale that adopted from Allen & Meyer's publication which was verified with validity and reliability, have been used for preparing a questionnaire for hotel employees. Questionnaire has been applied to more than 276 hotel employees accordingly. Questionnaire results have been evaluated with various statistical models including regression, anova, t-test, confirmatory factor analysis by applying gathered data in to computer simulated statistic tool which is SPSS 22.