Demografik faktörlerin iş-aile çatışması üzerinde etkileri: Bahçelievler İlçe Emniyet Müdürlüğü örneği'
- Tez No: 435289
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZER CİHAN GÜNAYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile, iş-aile çatışması, polis, Family, work-family conflict, police
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada iş-aile çatışmasının kişi üzerindeki etkileri ve iş-aile çatışması üzerindeki etkili olan faktörler incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda polis teşkilatı üzerinde bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında farklı pozisyonlarda görevli olan 182 polis memuru ile görüşülmüştür. Çalışmada iş-aile çatışması ve aile-iş çatışması ölçeği kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, yüzde dağılım, tek yönlü varyans analizi ve t testi kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen verilerin analizi neticesinde katılımcılar aile-iş çatışması ölçeğinden 2.3341±1.48987, iş-aile çatışması ölçeğinden ise 6.2879±.9626 ortalama elde etmişlerdir. Her iki ölçekten elde edilen ortalamalar dikkate alındığında katılımcıların aile-iş çatışması düzeyinin iş-aile çatışmasına göre daha düşük olduğu görülmüştür. Yapmış olduğumuz çalışmada katılımcıların yaşlarındaki artışa bağlı olarak aile-iş ve iş-aile çatışmasının genel itibariyle azaldığı saptanmıştır. Yine çalışmamızda öğrenim durumundaki artışa bağlı olarak iş-aile ve aile-iş çatışma düzeylerinin artış gösterdiği tespit edilmiştir. Çalışmamızda katılımcıların çalışma süresindeki artışa bağlı olarak iş-aile ve aile-iş çatışması düzeylerinin azaldığı saptanmıştır. Yapmış olduğumuz çalışma neticesinde çocuk sayısındaki artışa bağlı olarak aile-iş çatışması düzeyinin azaldığı, iş-aile çatışması düzeyinin ise 1 çocuğa sahip olanlar ile 3 ve daha fazla çocuğa sahip olanlarda daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamızda bekarların evli olanlara göre iş-aile ve aile-iş çatışma düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Yapılan analizler neticesinde çalışma sisteminin çatışma üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of work-family conflicts on family relations and the factors that effective on work-family conflicts were examined. For this purpose, an application has been carried out on the police. Within the scope of the study a total of 182 police officers were interviewed in different positions. Work-family conflict and family-work conflict scales were used in the study. Data obtained from the study are analyzed using SPSS. To analyze data, mean, standard deviation, percentage distribution, analyzes of variance and t-test are used. As a result of the analysis of the data obtained from the study, the participants have achieved 2.3341±1.48987 from family-work conflict scale and 6.2879±.9626 mean score from work-family conflict scale. When considering the means obtained from the two scales, it has seen that family-work conflict was found to be lower than work-family conflict. As a result of the study it is found that depending on the increment in age, family-work and work-family conflict is found to decrease with age as general. In addition, we have found that depending on the increment of the education level, family-work and work family conflict is found to decrease with education as general. As a result of the study, it has also been found that work-family and family-work conflict decrease with the increment of the working duration of the participants. In the study it has also been found that family-work conflict level decrease with the increment of child number, however, work-family conflict level of the participants with 1 child is found to be higher than the participants with 3 or more child. According to the study, work-family and family-work conflict level of the bachelors has been found to be higher than married participants. As a result of the analysis it has been found that working system is effective on the conflict.