Türkiye'de vergi denetimi ve vergi kayıp-kaçaklarının önlenmesi yönünden vergi denetiminin rolü: Pendik Uygulama Denetim Müdürlüğü örneği.
Tax audits in Turkey and the role of tax audits in the prevention of tax losses and tax evasions: Case of Pendik Tax Audit Directorate.
- Tez No: 435290
- Danışmanlar: PROF. DR. ARMAN TEKSİN TEVFİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Vergi, Vergi Denetimi, Kayıt Dışı, Vergi Kayıp ve Kaçakları, Uygulama Denetim Müdürlüğü
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Vergi, devletin kamu harcamalarını finanse edebilmek amacıyla toplumu meydana getiren kişi ve kurumlardan kazançlarına göre, karşılıksız ve zorunlu olarak aldığı ekonomik değerlerdir. Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergiler, modern devletlerde olduğu gibi ülkemizde de beyan esasına dayalı olarak tespit edilmektedir. Bu nedenle mükellefler tarafından beyan edilen vergi matrahının mükelleflerin gerçek mali durumunu yansıtıp yansıtmadığı büyük önem taşımaktadır. Beyan edilen kazançların gerçeğe uygun olup olmadığı da ancak vergi denetimleri ile ortaya çıkmaktadır. Vergi denetimleri özellikle mükellefler üzerinde önleyici, düzeltici ve eğitici etkisiyle vergi kayıp ve kaçaklarını azaltan en önemli faktördür. Ayrıca vergi denetimi, mükelleflerin yasalara uygun şekilde davranmasını sağlayarak vergiye uyumun arttırılmasını da sağlamaktadır. Türkiye'de Vergi Denetimi ve Vergi Kayıp-Kaçaklarının Önlenmesi Yönünden Vergi Denetiminin Rolü: Pendik Uygulama Denetim Müdürlüğü Örneği isimli çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde vergi ve vergilendirme kavramlarına kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde vergi denetimi kavramından, amaçlarından, sınıflandırılmasından ve vergi denetim yöntemlerinden bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Türkiye'de vergi kayıp ve kaçağı oluşmasına neden olan fiiller ( yöntemler ) sıralanmıştır. Dördüncü bölümde Türkiye'de vergi denetiminin yapısına ve vergi denetimi yapmaya yetkili kişi ve kuruluşlara değinilmiştir. Beşinci bölümde Uygulama Denetim Müdürlüklerinin kuruluş amacı ve vergi denetimi üzerine etkilerine değinilmiş aynı zamanda İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı ile Pendik Uygulama Denetim Müdürlüğü bünyesinde yapılan vergi denetimi faaliyetlerine ait istatistiki verilere yer verilmiştir. Altıncı bölümde Pendik Uygulama Denetim Müdürlüğü'nün bünyesinde ( mükellefler ile ) yapılan anket çalışmasına ait verilere yer verilmiştir. Yedinci yani sonuç bölümünde tüm anket ve istatistikler değerlendirilmiş ve vergi kayıp ve kaçağı oluşumunda Uygulama Denetim Müdürlüklerinin etkinliği yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax is the compulsory monetary contribution to the State's revenue, assessed and imposed by the government on the expenditure, income, property, etc. of taxpayers. Tax collection is based on the declaration of individuals and organisations in a modern State. Typically, the audit systems used by tax departments to check the accuracy of these declarations are very important. Modern tax audit systems, as used in Pendik Tax Audit Directorate, not only investigate but also educate the taxpayer to prevent and reduce tax evasion. This thesis consists of seven chapters: The first chapter explains the fundamental terms of the tax and taxation. The second chapter clarifies the concept of a tax audit and tax audit methods.The third chapter acts causing tax losses and leakage to occur in Turkey.The fourth chapter explains the duties of the institutions and the civil servants of the tax audit system of Turkey. The fifth chapter analyses Pendik Tax Audit Directorate and Tax Department of Istanbul ( which is the governing body of all Tax Audit Directorates in Istanbul, including Pendik Tax Audit Directorate) on the reduction of tax evasion as a case study.The sixth chapter consists of a survey which has been conducted in Pendik Tax Audit Directorate on the outcomes and effectiveness of the work in that department. The last chapter utilises extensive statistical data to show the level of effectiveness of the Pendik Tax Audit Directorate. Keywords : Tax, Taxation, Tax Audit, Shadow Economy, Turkey, Tax Losses, Tax Evasions, Tax Audit Directorate