Yoğun bakım ünitesinde gelişen acinetobacter SPP enfeksiyonlarında risk faktörleri ve mortalitenin değerlendirilmesi
Evaluation of risk factors and mortality of the infections caused by aci̇netobacter spp in intensi̇ve care units
- Tez No: 435506
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FARUK GEYİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Asinetobakter, mortalite, risk faktörü, Gram negatif enfeksiyonlar, yoğun bakım üniteleri, Acinetobacter, mortality, risk factors, Gram negative infections, intensive care units
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Çalışmamızda yoğun bakım ünitelerinde gelişen sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlar irdelenmiş, asinetobakter enfeksiyonu için risk grupları belirlenmiştir. Amacımız artan mortaliteyi öngörebilmek; hastalık insidansının azaltılmasında, hastalık oluşumu sonrasında mümkün olan en kısa ve etkin tedavinin yapılabilmesini sağlamaya çalışmaktır. Çalışmamız Haziran 2013-Ekim 2015 arası, retrospektif vaka kontrol çalışması olarak yapıldı. Hastanemiz yoğun bakım ünitelerinde takipli, yatışı üzerinden 48 saat geçmiş, 18 yaşından büyük hastalardan vaka ve kontrol grubu oluşturuldu. Vaka grubu için Acinetobacter spp. enfeksiyonu; kontrol grubu için ise Acinetobacter spp. dışı diğer Gram negatif bakteri enfeksiyonu olan hastalar alındı. Gram negatif bakteri üremesi olan 210 enfeksiyon atağının 114'ü (%54) asinetobakter grubu, 96'sı (%45) ise kontrol grubuydu. Her iki grup için sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlardan en çok ventrilatör ilişkili pnömoni 75 (%65,8) saptandı. Asinetobakter enfeksiyonu için Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde yatma (p=0,001), transfüzyon (p=0,037), operasyon (p=0,01) entübasyon (p=0,02), mekanik ventilasyon (p=0,04), perkutan endoskopik gastrostomi (p=0,016), santral venöz kateter (p=0,001), arteriyel kateter (p=0,021) risk faktörüydü. Mortaliteye etkili risk faktörü olarak da malignite bulundu (p=0,012). Hastaneye enfektif tabloda yatan, operasyon geçiren ve sık transfüzyon alan hastaların asinetobakter enfeksiyonları için riskli grup olduğu unutulmamalıdır. Yoğun bakım ünitelerinde, altta yatan malignitesi olan hastalarda mortalitenin daha yüksek olacağı akılda bulundurulmalıdır. Girişimsel işlemlerin sıkça yapıldığı yoğun bakım ünitelerinde sıkı enfeksiyon kontrol ve izolasyon uygulamaları yapılmalıdır. İşlemin gerekliliğinin ve endikasyonunun sorgulanması, kısa zamanda sonlandırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
We studied to the healthcare associated infections on intensive care units. We aimed to determinate the risk factors for the acinetobacter infections and to estimate of the mortality and the most effective therapy. This retrospective case control study was done between June 2013 and October 2015. We included to study that the patients above 18 years old in the intensive care units and hospitalized over 48 hours. Our case group was the patients with acinetobacter infections; the control group was consisted from the patients with other Gram negative microorganisms. The groups had similar properties about age and gender. We studied to patients with 210 Gram negative infection attack, 114 of them in Acinetobacter group and 96 of them in control group. The most frequent infection caused by Acinetobacter spp. is ventilation associated pneumonia as 75 (65.8%). The most risk factors that was determinate in our study as follows: under hospitalization in the neurosurgery intensive care unit (p=0.001), under transfusion (p=0.037), operation (p=0.01), intubation (p=0.02), mechanical ventilation (p=0.04), PEG (p=0.016), central venous peripheral catheter (p=0.001), arterial catheter (p=0.021), consecutively. In the Acinetobacter group, the only risk factor is found the effect to the mortality that were malignity (p=0.012). Who had hospitalizated with infective status, had been operated and transfused have acinetobacter infection risk. The malignity will increase the mortality. In intensive care units infection control and isolation practises should be implemented attentively. The interventional procedures should be questioned about its necessity and the duration of patients hospitalized with infective status.