Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personelin tükenmişlik düzeyleri ve iş doyum düzeylerinin duygusal bağlılığa etkisi (Akdeniz Bölgesi örneği)
Effect of burnout inventory and job satisfaction inventory on the emotional attachment of employees in provincial directorate of Youth Services and Sports (example of the Mediterranean Region)
  1. Tez No: 435526
  2. Yazar: DEMET ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL BİŞĞİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Duygusal Bağlılık, Tükenmişlik, İş Doyum, Provincial Directorate of Youth Services and Sports, emotional commitment, burnout, job satisfaction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğünde çalışan personelin tükenmişlik düzeyleri ve iş doyum düzeylerinin duygusal bağlılığa etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Akdeniz bölgesinde yer alan 8 ilden (Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Hatay, Antalya, Isparta, Burdur, Mersin) toplam 450 kişi katılmıştır. Araştırmada veriler Maslach tükenmişlik ölçeği, Minnesota iş doyum ölçeği ve duygusal bağlılık ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde katılımcıların sosyo-demografik bilgilerinin dağılımlarının belirlenmesi için sayı (n) ve yüzde (%), verilerin normal bir dağılıma sahip olup olmadığını belirlemek için Shapiro-Willk testi ve hipotezleri test etmek için Mann Whitney U, Kruskal Wallis H testi, Anova testi uygulanmıştır. Katılımcıların ölçeklere verdiği yanıtların birbiriyle ilişkisini değerlendirmek amacıyla Pearson korelasyon analizi ile test edilmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların cinsiyet ve görev ünvanlarına göre duygusal tükenmişlik, duyarsızlaşma, kişisel başarı, iş doyumu, duygusal bağlılık puanları arasında arasında anlamlı bir farklılık bulunurken, eğitim düzeyine göre sadece maslach toplam tükenmişlik puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Katılımcıların duygusal tükenmişlik puanları ile duyarsızlaşma ve kişisel başarı arasında olumlu bir ilişki bulunurken, duygusal tükenmişlik ve iş doyumu arasında ters yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study burnout and job satisfaction levels of personnel of Provincial Directorate of Youth Services and Sports are investigated on emotional commitment. The totally 450 participants are attended in the study from 8 located provinces in the Mediterranean (Osmaniye, Adana, Kahramanmaraş, Hatay, Antalya, Isparta, Burdur, Mersin). In the study, data were collected with The Maslach Burnout Inventory, Minnesota job satisfaction scale and Emotional commitment scale. In the analysis of the obtained data, frequency (n) and percentage (%) were used to demonstrate the participators' socio-demographic distribution, and Shapiro-Willk test was applied to determine whether the data had a normal distribution. In order to test the hypotheses, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H test and Anova test were performed. The relationship between scale scores that responds to the scale of the participants to assess the relationship with each other was tested by Pearson correlation analysis. As a result, while there is a significant difference between participants' emotional exhaustion, depersonalization, personal accomplishment, job satisfaction, emotional commitment scores according to their gender and job titles, only there is a significant difference between the total maslach exhaustion scores according to their education levels. There is a positive correlation between emotional exhaustion and depersonalization and personal accomplishment scores and an inverse correlation between emotional exhaustion and job satisfaction.